Kunstenaar Lander Daniëls in zijn atelier in Deurne: “Voor het thema van de expo heb ik me rechtstreeks laten leiden door het overlijden van mijn vader.”© Patrick De Roo

Kunstenaar Lander Daniëls (32) tast grenzen van genot af: “Wanneer drinkt een mens te veel?”

Deurne -

Hoe ver kunnen we ons te buiten gaan aan genot vooraleer ons lichaam panikeert? Lander Daniëls peilt ernaar in een reeks zwart-wittekeningen in zijn expo in Cinema Rix. “Mijn werk daagt de kijker uit.”

Ilse Dewever

Vooraleer grafisch artiest Lander Daniëls (32) enkele jaren geleden neerstreek in Deurne, groeide hij op in een kunstenaarsfamilie in Meise. Als kind tekende hij zelf ook graag, maar toch werd hij eerst leraar plastische opvoeding en geschiedenis, alvorens hij aan Sint-Lukas Brussel een opleiding tot graphic storyteller aanving. Vandaag geeft Daniëls les aan het Atheneum in Deurne en bouwt hij in zijn vrije uren aan zijn oeuvre als kunstenaar. In de expo o.v.t., de afkorting voor ‘onvoltooid verleden tijd’, toont hij vanaf zondag in Cinema Rex de oogst van het laatste anderhalf jaar: grote en kleinere tekeningen, gemaakt met houtskool of met fijne zwarte stift, de zogenaamde promarkers. “Voor het thema heb ik me rechtstreeks laten leiden door het overlijden van mijn vader”, vertelt de artiest. “Van zolang ik me kan herinneren was hij steeds bezig met z’n kunst. Wij hadden thuis geen garage, maar een atelier.”

Marc Daniëls was een kunstenaar pur sang. Begin 2000 werd hij zelfs even bekend als tekenaar van Stam & Pilou, een populaire strip die werd uitgegeven door De Post. “Ik herinner me nog de rij kinderen voor zijn signeertafel op de Boekenbeurs. Maar papa was ook iemand die ten volle van het leven genoot, te veel misschien. Hij ging zich graag te buiten aan spijs en drank. Toen hij geveld werd door corona, was hij al te zeer een risicopatiënt om de ziekte de baas te kunnen.”

Scharnierpunt

Het overlijden van zijn vader deed Lander stilstaan bij de vraag hoezeer een mens zich mag en kan overgeven aan genot. “Zelf was ik toen net dertig geworden, een scharnierpunt in mijn leven. Ik wist dat zijn gevaarlijke levensstijl mijn vader had genekt, maar tegelijk daagde het besef dat ik zelf ook worstelde met de grenzen van genot. Een glaasje om de tongen los te maken werkt prima, maar wanneer drinkt een mens te veel? Zoals bij zoveel mensen staat gezonde voeding bovenaan mijn lijstje, maar toch ben ik dol op een vette hap en heb ik een broertje dood aan sport. Genot en gezondheid, het blijft een wankele oefening. Dat spreekt ook uit de werken die ik exposeer. Het zijn beelden die de kijker uitdagen. Wat ziet men, en in hoeverre klopt die interpretatie? Zegt wat een beeld bij je oproept vaak niet meer over jezelf?”

‘Wine is fine’ van Lander Daniëls.© RR

Nu Lander Daniëls door de expo o.v.t. goed op dreef is, maakt hij een doorstart in zijn kunst. Naast zijn vrije werk, levert hij ook illustraties voor geboorte- en huwelijkskaarten of tekent hij in opdracht portretten. Wie aanwezig was op het volksfeest voor de inhuldiging van het stadhuis in juni 2022, zag er de artiest misschien live aan het werk. “In opdracht van de stad Antwerpen heb ik toen een werk gemaakt van het feest dat er aan de gang was. Terwijl ik tussen het volk zat, tekende ik voor het stadhuis muzikanten en een krantenjongen. Dat werk kreeg intussen een plaatsje achter de balie van het stadhuis.”

Opening city hall Antwerp van Lander Daniëls, dat nu achter de balie van het Antwerpse stadhuis hangt.© RR

Expo Lander Daniels, o.v.t., van 29 januari tot 21 maart in Buurtbar Barix/Cinema Rix, De Gryspeerstraat 86, Deurne. www.deklap.be, www.daniels-lander.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jong in Antwerpen