IN BEELD. Gigantisch platform ‘Baltic Eagle’ in Hoboken vertrokken voor tocht over Schelde richting Baltische Zee

Het scheepvaartverkeer aan de Scheldebocht in Antwerpen is vanaf vijf uur dinsdagochtend onderbroken door het transport van de ‘Baltic Eagle’, een offshore platform voor windenergie dat van Hoboken naar de Baltische zee trekt.

Bron: BELGA

In alle vroegte vertrok het gevaarte in Hoboken voor zijn tocht naar de Scheldemonding, richting de Noordzee. Rond 8u passeerde het gigantische platform behoedzaam aan de Scheldebocht.

“Ander zwaar scheepvaartverkeer zal niet kunnen voorbijsteken”, klinkt het bij netbeheerder Elia. “Door het enorme gewicht van het platform (4.500 ton) kunnen sleepboten alleen bij vloed opereren.”

LEES OOK. Hoboken toonaangevend in bouw van enorme platformen voor windparken op zee, met dank aan “Kempense staalboeren”

“Dit is hét vredesproject van onze tijd”, liet minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen) optekenen in november. Tegen het einde van de week moet de ‘Baltic Eagle’ op zijn bestemming in de Baltische zee zijn aangekomen. Vanop die zee zal het transmissieplatform energie tot bij een half miljoen Duitse gezinnen brengen.

© bfm

90 kilometer lang

Het transmissieplatform zal na aankomst via twee onderzeese hoogspanningskabels van elk 90 kilometer lang aangesloten worden op het Duitse hoogspanningsstation in Lubmin. De windturbines moeten evenveel groene stroom produceren als het jaarverbruik van 475.000 gezinnen.

De bouw van het platform staat onder leiding van Equans (een dochter van Engie met site in Hoboken) en Smulders, een onderdeel van het Franse bedrijf Eiffage. Daarnaast waren ook 50Hertz (het Duitse filiaal van Elia Group) en het Spaanse energiebedrijf Iberdrola betrokken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV