De Boniverlei in Edegem is niet geschikt voor zwaar verkeer volgens de bewoners.© Filip Spoelders

Drukke Boniverlei niet meteen ontlast door nieuwe verbindingsweg: “Wel plannen voor aanpassingen verkeerslichten”

Edegem, Kontich -

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) geeft aan dat de nieuwe verbindingsweg op de grens van Edegem en Kontich niet voor morgen is. De Boniverlei ontlasten kan met aangepaste verkeerslichten.

Filip Spoelders

In Edegem en Kontich wordt al even gesproken over de mogelijke aanleg van een verbindingsweg tussen de Mechelsesteenweg (N1) en de Expresweg (N171) om de Edegemse Boniverlei (N171) en de centra van Edegem en Kontich te ontlasten van het vele verkeer.

Vlaams Belang polste bij de bevoegde minister naar een stand van zaken. “Volgens bewoners van de Boniverlei zouden er per uur negenhonderd voertuigen passeren. Ook zwaar vrachtvervoer is er toegelaten wat volgens de buurt absurd is omdat er parallel een weg met vier rijstroken loopt, die geschikt is voor zwaar vervoer. Die weg wordt niet gebruikt omdat er geen verbinding is tussen de Expresweg en de Mechelsesteenweg. De verkeerslichten op het kruispunt Hovestraat - Mechelsesteenweg staan zo ingesteld dat verkeer vanuit Hove gedwongen wordt rechtdoor te rijden richting Boniverlei. Er kunnen maar drie voertuigen links afslaan op de Mechelsesteenweg”, stelt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang).

Onderzoek

De partij verwijst verder naar een verkennend onderzoek dat het Agentschap Wegen en Verkeer met de betrokken gemeenten zou voeren over de impact van een verbindingsweg. “De doorrekeningen uit het macro-verkeersmodel namen meer tijd in beslag dan oorspronkelijk ingeschat. De resultaten moeten nog worden verwerkt. De concrete plannen voor een verbindingsweg hangen ook van dit onderzoek af en zijn niet verder gevorderd”, geeft het kabinet van minister Peeters aan.

De kruispunten met de Hovestraat worden aangepast.© Filip Spoelders

Het plaatsen van flitspalen of trajectcontrole op de Boniverlei is momenteel niet aan de orde, al volgen er aanpassingen aan de verkeerslichtenregeling. “Er zijn plannen om het kruispunt Hovestraat - Boniverlei zo conflictvrij mogelijk te maken.”

De aanpassingen van de lichten verlopen in combinatie met de heraanleg van de Hovestraat, maar daarvoor heeft de gemeente Edegem nog geen definitieve planning. Ook de verkeerslichten en de infrastructuur van het kruispunt Hovestraat - Mechelsesteenweg veranderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners