Themabeeld.© rr

Rekening wordt gebruikt door phishingbende, maar beklaagde ontkent betrokkenheid: “De rekening was voor mijn dochter”

Antwerpen, Mechelen -

Een 45-jarige Roemeense vrouw die in Antwerpen woont, wordt ervan verdacht als geldezel te hebben gewerkt voor een phishingbende. Ze moest zich daar maandag voor verantwoorden in de Mechelse rechtbank. Ze riskeert een voorwaardelijke celstraf, maar haar advocaat vraagt de vrijlating.

Stijn Van de Sande

De bal ging in september 2020 aan het rollen op het moment dat een slachtoffer aangifte deed van phishing. Via een link in een mail en een valse website konden leden van een phishingbende zo’n 7.000 euro buitmaken. Een deel van dat geld kwam terecht op de rekening van een 45-jarige Roemeense vrouw die in Antwerpen woont. Uit onderzoek bleek dat er via de rekening ook andere verdachte transacties gebeurden die gelinkt konden worden aan phishing en WhatsApp-fraude.

Voor het parket is het dan ook duidelijk. “We spreken hier over een zogenaamde geldezel of money mule, een persoon die zijn of haar rekening ter beschikking stelt van een phishingbende”, aldus het openbaar ministerie. “De beklaagde maakte zelf geen deel uit van de criminele organisatie, maar ze stelde haar rekening wel ter beschikking en dat is strafbaar. Ik vorder daarom een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 1.600, beide met uitstel.”

Advocaat Bart Vanmarcke vraagt de vrijspraak voor zijn cliënt. “Ze opende de rekening niet vanuit een bedrieglijk opzet”, zegt hij. “Ze was bedoeld voor haar dochter, die op dat moment enkele weken in België verbleef, maar intussen opnieuw in Roemenië is. Ze wist niet dat de rekening gebruikt zou worden door een criminele organisatie.”

Er volgt een uitspraak op 20 februari. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners