Voetbal Vlaams-Brabant

IN PROVINCIALE IS HET OOK PLEZANT. Billenknijpen in eerste provinciale, Kanana met de K van kampioenengeluk en was een algemene afgelasting misschien beter geweest?

In provinciale is het plezant, maar ook spannend. Vraag dat maar aan alle ploegen die in de rechterkolom staan in eerste provinciale. Zij moeten week na week knokken om uit de gevarenzone te blijven. Had de voetbalbond trouwens niet beter voor een algemene afgelasting gekozen in Vlaams-Brabant? Liefst 34 wedstrijden, bijna een derde van alle matchen, werden wegens het winterweer uitgesteld.

Bart Devaere

1. Billenknijpen onderin in eerste provinciale

In eerste klasse is het dit seizoen wegens drie degradanten alle hens aan dek onderin. Is het niet, Anderlecht-fans? Maar ook in eerste provinciale is het dit seizoen billenknijpen. Door de benarde posities van de Vlaams-Brabantse vertegenwoordigers in derde afdeling (Eppegem, Diest en Kampenhout staan alle drie op een degradatieplaats) wordt het ook in eerste provinciale drummen om weg te blijven uit de gevarenzone. Op dit moment zijn er virtueel liefst vijf (!) zakkers in eerste provinciale. Boka United, Melsbroek, Elewijt, Grimbergen en Rode De Hoek zouden zich op dit moment mogen opmaken voor een avontuur in tweede komend seizoen. Maar ook de ploegen daar net boven, met slechts twee of drie punten meer, mogen niet op hun lauweren rusten.

2. Te veel Brandon Mechele gekeken (bis)

Marnicqo Vantomme (rechts) haalde afgelopen weekend iets te nadrukkelijk de innerlijke Brandon Mechele in zich naar boven.© rr

Ongeschreven wet in het voetbal: draait het niet bij een ploeg, dan zit het ook echt allemaal tegen. Is het niet, Brandon Mechele? Net als vorige week scoorde de Club-verdediger tegen zijn eigen doelman. Zit het in Jan Breydel al een tijdje allemaal tegen, spelen ze ook bij eersteprovincialer Elewijt al zowat het hele seizoen met het mes op de keel. De match van afgelopen weekend was daar nog maar eens illustratief voor. Bij een 0-0-stand tegen Wambeek-Ternat scoorde Elewijt twee keer in eigen doel. Wout Merckaert en Marnicqo Vantomme waren de pechvogels van dienst. Elewijt verloor de match uiteindelijk met 1-2, wat wil zeggen dat Wambeek-Ternat eigenlijk niet tot scoren kwam. Degradatievoetbal, het blijft iets aparts...

3. Kanana, met de K van kampioenengeluk?

Feestje bij Erwin Kanana en de rest van Fenixx.© Kms

Nog een ongeschreven voetbalwet: wie bovenaan staat, heeft al wel eens een tikkeltje geluk. Zo stond leider Fennix op het veld van Liedekerke in de 88ste minuut nog met 1-0 in het krijt. Toch vond Erwin Kanana twee minuutjes nog meer dan voldoende om de scheve situatie om te buigen en Fennix de drie punten te schenken. Dat heet dan kampioenengeluk, zeker?Ook in enkele andere wedstrijden werd de match beslist in de slotminuut. Zo maakten Buifrahi (Wemmel) tegen Herne, De Buyst (Oetingen) tegen Kobbegem, Gelders (Wambeek-Ternat B) tegen Liedekerke B en Vermeulen (Elewijt B) tegen Kampenhout B allemaal in de slotminuut de verlossende treffer die de zege opleverde.

  4. Hattrick, maar geen held

  In de wedstrijd tussen Juve Mollem en Linkebeek in derde provinciale A kwam de thuisploeg al vroeg in de partij op een 1-0-voorsprong. Dat was niet naar de zin van bezoeker Anthony Pandiella Rodriguez, die nog voor de rust een hattrick maakte en er zo persoonlijk voor zorgde dat zijn ploeg met een 1-3-voorsprong mocht gaan rusten. Blijkbaar werd die hattrick tijdens de rust wat overdreven gevierd, want de thuisploeg kwam in de tweede helft nog terug tot 3-3. Al die moeite voor niets, dus.

  5. 34 wedstrijden konden niet doorgaan dit weekend

  © Dick Demey

  Liefst 34 wedstrijden werden afgelopen weekend uitgesteld wegens de winterse weerstoestanden. Dat is bijna een derde van alle wedstrijden. Je stelt je dan de vraag of een algemene afgelasting, zoals in Limburg het geval was, niet beter was geweest. Bij navraag bleek dat de situatie in Vlaams-Brabant erg lokaal was, wat ook te merken valt bij de afgelastingen in sommige reeksen. Daarom vond de bond het beter dat de scheidsrechters ter plaatse zouden beslissen. Het wordt nu wel zoeken om die 34 wedstrijden nog ergens op de nu al drukke kalender bij te duwen.

   6. De beste doelschutter van Vlaams-Brabant

   Buiten de hattrick van Rodriguez (zie hierboven) weinig uitschieters afgelopen weekend bij onze doelschutters. Ibrahim Bounekoub sluipt wel een doelpunt dichter bij Enzo Roosen van Veltem B. Bounekoub pikte zijn doelpuntje mee, terwijl Veltem B niet speelde.

   31 goals: Enzo Roosen (HO Veltem B, 4de provinciale D)

   30 goals: Ibrahim Bounekoub (FFF Brussels, 4de provinciale D)

   26 goals: Toon Matthys (Langdorp, 4de provinciale E)

   25 goals: Nicolas Lentini (Vissenaken, 3de provinciale D) en Alexander Bonomi (Neerwinden, 4de provinciale F)

   22 goals: Ilias El Attabi (Tremelo, 3de provinciale C) en Tuur Minner (Liedekerke B, 4de provinciale B)

   21 goals: Rob Mertens (Tielt-Winge, 3de provinciale D)

   19 goals: Lander Oorts (Bertem-Leefdaal B, 4de provinciale D), Jordi De Cat (Keerbergen, 4de provinciale C), Bram Bert (Boskant Peizegem, 4de provinciale B) en Lars Godart (Kester-Gooik A, 2de provinciale A)

   18 goals: Niels Delaforterie (SC Keerbergen, 4de provinciale C), Manossa Diouck (Langdorp, 4de provinciale E) en Robbe Iwens (Merchtem United, 4de provinciale B)

   17 goals: Simon Smeets (Tielt-Winge, 3de provinciale D), Dries Vanwelde (KVK Tienen B, 3de provinciale D), Dietmar Conard (Atlas Linter, 4de provinciale F), Davy Van Gestel (Zichem, 3de provinciale D) en Dilhan Taç (Woluwe-Zaventem B, 4de provinciale D)

   16 goals: Steve Klompkes (Vissenaken, 3de provinciale D), Stef Ketels (BHS United A, 3de provinciale B) en Robby Vanhamel (Boskant Peizegem, 4de provinciale B)

    7. Uitkijken naar titelaffiche in 3C en topper in 4B

    In 2de provinciale A nam Hoeilaart deze week de koppositie over van Eur. Kraainem. Het is maar te zien hoe de Druivenploeg met de leidersplaats omspringt op bezoek bij het altijd gevaarlijke Asse-Zellik. In derde C verandert de situatie bovenaan haast wekelijks. Leider Vossem gaat komend weekend op bezoek bij KV Tremelo, waarvan het afgelopen weekend de koppositie inpikte. In 4B is er dan weer de topper tussen Merchtem United en Boskant Peizegem. Weer heel wat lekkers om naar uit te kijken, dus.

    Een foutje, een opmerking of vooral iets gezien wat een leuk item kan zijn in de volgende aflevering? Stuur een mailtje naar sportbrabant@nieuwsblad.be.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners