© RTV

Vandalen rijden voetbalterrein FC Vinus aan flarden

Geel -

De bestuursleden van de recreatieve voetbalploeg FC Vinus in Geel-Larum ontdekten maandagochtend dat onbekenden met een zwaar voertuig hun grasmat aan flarden hadden gereden. “Pas wanneer de sneeuw weg is, zien we de ware schade.”

Hans Otten

FC Vinus voetbalt al vele decennia op een eigen terrein in het landelijke buitengebied van Geel-Larum. De winter mag het speelseizoen dan onderbroken hebben, clubvoorzitter André Peetermans gaat er geregeld langs om werken uit te voeren. Maar toen hij maandagochtend de site in de Ganzenstraat bezocht, schrok hij van de aanblik. Met een gemotoriseerd voertuig hadden een of meerdere vandalen diepe sporen getrokken over de besneeuwde grasmat. Het was duidelijk dat ze er rondjes hadden gedraaid in een poging om te driften.

“Volgens mij moet het met een jeep of pick-uptruck zijn gebeurd, het is zeker een zwaar voertuig geweest”, zegt een onthutste voorzitter. “We zitten nu 53 jaar op deze site in de Ganzenstraat en hebben hier nog nooit problemen gehad. Nee, ook nog geen inbraak in de kantine, wat je misschien van zo een afgelegen terrein zou verwachten. Maar hier ben ik toch niet goed van.”

Pas wanneer de sneeuw verdwenen is, kan de club de ware schade opmeten.© RR

Slagbomen gesloten

De feiten dateren vermoedelijk van zondagavond of -nacht, want buurtbewoners waren er zondagnamiddag tijdens een wandeling nog gepasseerd. Toen lag de aangevroren sneeuw op het voetbalveld er nog maagdelijk wit bij. Het opmerkelijke is dat de toegang tot het voetbalterrein vanop de straat langs weerszijden met slagbomen is afgesloten. Toch hebben de indringers die netjes geopend én na hun vertrek weer afgesloten.

“Die slagbomen waren vroeger ook met een hangslot afgesloten. Maar omdat de brouwer bij zijn leveringen aan de kantine altijd moest wachten tot iemand het slot kwam openmaken, werd dat een beetje te onpraktisch. Sindsdien zit er dus geen slot meer op en kan je die gewoon open schuiven. Maar je moet wel lef hebben om bij het buiten rijden te stoppen en die bareel dan weer dicht te doen”, zegt André Peetermans.

Schade nog onbekend

Het veld is waarschijnlijk voor lange tijd onbespeelbaar. Hoe groot de schade precies is, kan het bestuur van de caféploeg niet zeggen. “Dat moeten we afwachten tot de sneeuw gesmolten is. Dan pas hebben we echt zicht op de ware omvang. Maar ze zijn lelijk tekeer gegaan, de graszoden liggen er gewoon bovenop”, zegt Peetermans, die ook al 35 jaar de terreinen verzorgt.

De politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout heeft maandag de nodige vaststellingen gedaan. De club hoopt dat er misschien getuigen zijn die meer kunnen vertellen over de feiten of over de daders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lagere reeksen