Themabeeld.© © VRT 2011 Ysabel Jongeneelen

Dakloze twintiger steelt laptop uit Duffelse school: “Ik deed het om te overleven”

Duffel -

Een twintigjarige Marokkaanse man die op straat leeft in Brussel riskeert een gevangenisstraf van twaalf maanden na een inbraak in een school in Duffel. Hij ging er aan de haal met een laptop, maar kon snel ingerekend worden.

De feiten speelden zich af op 27 november van vorig jaar. Een getuige hoorde hoe er ingebroken werd in een schoolgebouw in Duffel. Wanneer de politie ter plaatse kwam, troffen ze in de buurt al snel Hamza E.O. aan. De man was op dat moment duidelijk onder invloed van drugs en medicatie en had bloed aan zijn hand. “Dat kwam overeen met het bloed dat aan een stukgeslagen raam van de school gevonden werd”, aldus het openbaar ministerie.

Ontkennen had weinig zin, want in de rugzak van de beklaagde werd een laptop gevonden met daarop een sticker van de school. E.O. bekent de feiten, maar zegt te hebben gehandeld onder invloed van verdovende middelen. “Ik leef op straat in Brussel en het was heel koud. Ik moet middelen nemen om dat leven aan te kunnen, om te overleven. Daarom heb ik ook de inbraak gepleegd, maar ik besef nu dat het fout was.”

Het parket tilt zwaar aan de feiten en ziet geen alternatief dan een celstraf van twaalf maanden te vorderen tegen de man, die illegaal in ons land verblijft. Zijn advocaat stelde voor om hem een straf met uitstel op te leggen, zodat hij uit die vicieuze cirkel kan geraken en een leven kan opbouwen.

De rechter velt een oordeel op 20 februari. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen