© NMBS

Reizigers met beperkte mobiliteit kunnen nu ook via app assistentie aanvragen om de trein te nemen: “Extra eenvoudig kanaal”

Lier -

Treinreizigers met een beperkte mobiliteit kunnen voortaan ook via een app assistentie aanvragen om de trein te kunnen nemen. Zo wil de NMBS de dienstverlening voor die doelgroep verbeteren. De huidige kanalen, zoals telefoon, website of sociale media, blijven bestaan.

Bert Provoost

Assistentie voor reizigers met een beperkte mobiliteit kan worden aangevraagd in 132 stations. Voor een rechtstreekse reis tussen de 41 grootste stations van het land kan dat tot 3 uur op voorhand. In 2022 hebben meer dan 48.000 reizigers dat gedaan. Dat gebeurde meestal telefonisch, en in de andere gevallen via een formulier op de NMBS-website of via sociale media, zoals Twitter, Facebook, WhatsApp of Instagram.

Vanaf nu kan de hulp van een begeleider ook makkelijk worden aangevraagd via een nieuwe app, genaamd NMBS Assist. “De huidige kanalen blijven bestaan. Dit is een extra eenvoudige manier om assistentie aan te vragen. De nieuwe app past in de strategie van NMBS om voor reizigers met een beperkte mobiliteit de dienstverlening continu te verbeteren”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman van de NMBS. Een aanvraag zou nu een pak makkelijker moeten verlopen.

Tal van voordelen

“De app onthoudt welke assistentie nodig is, bijvoorbeeld met of zonder een oprijplaat om de afstand tussen het perron en de trein te overbruggen. Op vraag van de reiziger toont de app ook enkel de stations waar de gewenste assistentie mogelijk is. De aanvraag komt daarna rechtstreeks terecht bij de personen die de assistentie uitvoeren. Zij kunnen dan de aanvraag bevestigen. De reiziger kan voor hetzelfde traject nu ook meerdere aanvragen tegelijkertijd doen, wat heel handig is voor mensen die meerdere keren per week een bepaald traject afleggen”, somt Temmerman de voordelen op.

Deze krant ging vorig jaar op stap naar Antwerpen met de Lierse rolstoelgebruiker Carla en ontdekte dat een treinrit best omslachtig kan zijn voor een persoon die assistentie nodig heeft.© Joren De Weerdt

De organisatie Konekt, een expertisecentrum voor inclusie van personen met een handicap, werd mee betrokken in de ontwikkeling van de app. “Zolang personen met een handicap niet autonoom de trein kunnen nemen, is het cruciaal dat de aanvraag van assistentie vlot kan gebeuren. Dit is dus een erg belangrijke stap om de reis vlotter te kunnen plannen”, zegt Kurt Vanhauwaert van Konekt.

Nieuwe treinen

De oplossing is natuurlijk pas compleet wanneer rijtuigen en perrons op mekaar afgestemd zijn en er dus geen assistentie meer nodig is om in en uit te stappen. “Het aantal toegankelijke stations wordt tegen 2032 bijna verdubbeld”, zegt Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS. “Bij elke bestelling van nieuwe treinen zal voortaan minstens één rijtuig autonoom toegankelijk zijn, zodat ook reizigers met een beperkte mobiliteit veilig en comfortabel op de trein kunnen stappen.”

De NMBS-Assistentieapp kan zowel via de App Store van Apple (IOS) als via Google Play (Android) worden gedownload.

LEES OOK. Minstens tien jaar wachten op lift in station Lier, hoe moeten rolstoelgebruikers dan de trein op? Met spoorwissels, véél planning en ‘georganiseerd spoorlopen’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER