Jan Vorsselmans, Walter Van Den Bergh, René Aertsen en© rr

‘Fietsen moet kunnen’ herwerkt oude Gansrijdersroute via fietsknooppunten

Stabroek, regio -

De Gansrijdersroute is een toeristische en bewegwijzerde fietsroute in de regio. Het is een van de oudste fietsroutes van de provincie. Magazine Fietsen moet kunnen heeft de route herwerkt. Niet de zeshoekige bordjes wijzen nu de weg, wel fietsknooppunten.

Erik Vandewalle

Fietsliefhebbers zijn zeker vertrouwd met de thematische fietsroutes van Toerisme Provincie Antwerpen. Zeshoekige bordjes leiden de recreatieve fietsers langs de mooiste stukjes in de provincie.  

Jan Vorsselmans, eind- en hoofdredacteur van Fietsen moet kunnen: “Veel van die zeshoekige wegwijzertjes zijn in de loop der jaren gesneuveld. De provincie zet nu veel meer in op het gebruik van fietsknooppunten om zelf routes uit te stippelen. Voor elk nummer van het fietstijdschrift herschrijven we een van die oudere routes. Nu was het de beurt aan de Gansrijdersroute. We beperken ons uiteraard niet alleen tot de provincie Antwerpen. Elk nummer bevat een tiental routes, verspreid over alle Vlaams provincies, Wallonië en Nederland. Soms wijken we ook uit naar Duitsland en Frankrijk”, aldus Jan Vorsselmans.

Carnaval

De carnavalsperiode nadert en dan maken de polderdorpen zich op voor een nieuw seizoen gansrijden. Zeker na de afgelaste wedstrijden omwille van corona zijn de zenuwen van alle gansrijders nu al hoog gespannen. Het is dan ook geen toeval dat het fietsmagazine uitgerekend in zijn meest recente nummer uitpakt met de herwerkte gansrijdersroute.

Kasteel Ravenhof in Stabroek.© evdw

Jan Vorsselmans: “Niet enkel het gansrijdersseizoen was een aanleiding. Het feit dat de oudste gansrijdersvereniging van de Polder, met name De Oude Gans, dit jaar honderd jaar bestaat vonden we belangrijk genoeg om de route in het jongste nummer te publiceren.”

Vorsselmans benadrukt dat het in geen geval een copy-paste is. “Een deel van het provinciale traject liep over Ossendrecht en Putte in Nederland. Wij blijven op Vlaams grondgebied. Soms rijden we op de landsgrens, zoals in de Scheidreef in Zandvliet. In de plaats van de ommetjes in Nederland wijken we uit naar Heide-Kalmthout, Kapellen en Brasschaat. Ook Ekeren ligt op de route. Dat vind ik belangrijk omdat Ekeren ook een poldergemeente is waar eveneens de gans wordt gereden.”

De route passeert ook de Antitankgracht.© evdw

Volgens Vorsselmans is de gevarieerdheid van deze route een sterke troef. “Je geniet niet alleen van de rust van de polderdorpen, maar krijgt langs het Kanaaldok ook een kijk op de activiteiten in de haven. Omdat we langs de Stoppelbergen rijden, wordt ook een stukje van de Brabantse Wal aangedaan. In Kapellen en Brasschaat fiets je dan weer door villawijken in het groen.”

Recreatieve fietsers vinden het ook belangrijk dat er onderweg voldoende rustbanken staan en dat er gelegenheden zijn om een horecastop te maken. De nieuwe Gansrijdersroute zorgt voor beide.

Kasteel Reigershof in Berendrecht.© evdw

Knooppunten

Afstand: 54,5 km, starten kan aan de OLV van Fatimakerk aan Binnenweg in Kapellen.

Knooppunten: 14 – 85 – 17 – 94 – 97 – 19 – 60 – 18 – 17 – 84 – 2 – 81 – 79 – 74 – 76 – 77 – 50 – 12 – 34 – 76 – 96 – 13 – 14 tot aan Fatimakerk.

www.fietsenmoetkunnen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners