Schepen Pascale Gielen (r) met drijvende kracht van De Vier Wieken Kristel Fransen, die nog eens ingiet bij Hubert Evrard en gezelschap.© JAA

Vier Wieken tegen vereenzaming: “Met dit nieuwe buurthuis reiken we de hand naar alle generaties”

Schilde -

Lekker lunchen voor een betaalbare prijs, een kaart- of spelletjesnamiddag, een koffieklets of gewoon de krant lezen: het kan allemaal en zowat elke dag in De Vier Wieken aan de Molenstraat. “Ons nieuwe buurthuis is een ontmoetingsplek voor jong en oud en is er dus niet alleen voor senioren”, benadrukt schepen van Pascale Gielen (N-VA).

Pascale Gielen nam tijdens de feestelijke opening van het nu officieel erkend buurthuis – het eerste in Schilde - de honneurs waar als schepen voor Senioren en Gezin. Haar collega Marian Van Alphen (Open Vld), bevoegd voor Welzijn, was verontschuldigd, want toen al vertrokken naar India om haar zoon Thibeau Stockbroekx aan te moedigen. Die werd voor het eerst geselecteerd voor een groot tornooi met de Red Lions, onze nationale hockeymannen.

Er was meteen veel en divers volk op het openingsfeest. De omwonenden van de assistentiewoningen Molenerf gelegen rond De Vier Wieken waren in de meerderheid. Maar ook jongere buurtbewoners wilden het nieuwe buurthuis meteen verkennen. Het ziet er erg aantrekkelijk uit en dat is de verdienste van drijvende kracht Kristel Fransen en haar vijfkoppig team, die de voorbije maanden voor een ware transformatie hebben gezorgd.

Burgemeester Dirk Bauwens, hier met Kristel Fransen, knipte het officiële openingslintje.© JAA

De Root

De Vier Wieken is genoemd naar de oude molen de Root, die vroeger op deze locatie heeft gestaan. “Dit buurthuis staat open voor alle leeftijden. De senioren en de omwonenden zijn belangrijke doelgroepen maar het buurthuis moet ook gewoon een gezellige plek zijn waar jong en oud elkaar ontmoeten. In die zin kozen we voor een naam me de nodige symboliek. De gespreide armen in het logo, zeg maar de wieken van de oude molen, staan in het teken van hulp bieden, de hand reiken en openstaan voor iedereen, aldus Pascale Gielen.

Je kan in de Vier Wieken vier middagen per week – niet op woensdag - terecht voor een warme maaltijd voor slechts 8 euro of voor sommige doelgroepen slechts 4 euro. “Maar we maken ook plaats voor initiatieven die mensen samenbrengen en die vereenzaming in het algemeen tegengaan”, zegt Gielen. “Wij hebben een fantastische werkgroep, die volop aan de slag is met het uitwerken van heel wat creatieve ideeën. Een eerste voorbeeld is het vrijwilligerspunt dat verhuisde van onze bib naar De Vier Wieken. Kortom, dit buurthuis komt de levenskwaliteit van de hele centrumbuurt ten goede.”

© JAA

Mantelzorgcafé

Er wordt op vaste dagen ook bingo gespeeld, gesjoeld, kaart gespeeld en aan mandala tekenen gedaan. Binnenkort gaat een mantelzorgcafé van start. Vanaf vrijdag 3 maart vinden er in dat kader regelmatig uiteenzettingen plaats rond een bepaald thema. “Alle mantelzorgers zijn welkom, het is een moment om lotgenoten te ontmoeten en ervaringen te delen”, aldus schepen Marian Van Alphen.

Dankzij de erkenning door de Vlaamse overheid kan de gemeente nu aanspraak maken op een jaarlijkse toelage van 38.000 euro om de De Vier Wieken meer slagkracht te geven. (jaa)

Buurthuis De Vier Wieken, Molenstraat 70 in Schilde Meer info

De rode loper lag uit.© JAA

Burgemeester Dirk Bauwens met schepenen Peter Mendonckx en Olivier Verhulst en “één van de eregasten: de weduwe van de overleden oud-burgemeester Antoon Claessens.© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners