De cast van ‘De nacht van de 16de januari’ in ‘rechtbank’ ’t Gasthuis.© JAA

’t Gasthuis verandert in rechtbank: KWTG ‘speelt’ assisenzaak en zet gouden jubileum Jos Van Praet in de verf

Wijnegem/Aartselaar -

Het Koninklijk Wijnegems Toneelgezelschap is het jaar gestart door in samenwerking met toneelgroep De Passanten een boeiende assisenzaak op de planken te brengen in ’t Gasthuis. Het stuk werd geschreven door één van de weinige vrouwelijke theaterauteurs – de Amerikaanse Ayn Rand (1905-1982) - en wordt opgevoerd in een regie van Jos Van Praet van De Passanten uit Aartselaar.

In ‘De nacht van de 16de januari’, overlijdt een steenrijk zakenman aan de voet van het flatgebouw van zijn luxueuze penthouse in New York. Net als in een echte assisenzaak leggen de openbare aanklager en de verdediger, diverse getuigen op de rooster. Zo krijgt het publiek en de vrijwillige twaalfkoppige jury, elke avond samengesteld uit een deel van het aanwezige publiek.

KWTG-voorzitter Christof De Mol: “Leuk dat we deze fictieve zaak kunnen brengen in samenwerking met toneelgroep De Passanten uit Aartselaar van Jos Van Praet. Die wilde dit stuk graag spelen voor zijn vijftigjarig theaterjubileum, en zocht daarvoor nog acteurs en spelgelegenheid bij ons.”

Jury beslist

Jos vindt het een fijne samenwerking: “We spelen onze voorstellingen voor het goede doel, Kom Op Tegen Kanker. Twee medespelers van De Passanten moesten helaas hun rol teruggeven wegens kanker. Goed dat we hen zo een hart onder de riem kunnen steken.”

Christof leeft zich dan weer uit in de verdediging: “Wie was het slachtoffer? Wat ging er vooraf aan deze zelfmoord? Of was het toch een ongeluk? Ik probeer mijn cliënt natuurlijk vrij te pleiten.”

Jos speelt het openbaar ministerie en lacht, hij spreekt dat in zijn rol uiteraard tegen. Deze dood roept vragen op, die hopelijk een antwoord krijgen in deze rechtszaal. De jury zal beslissen over schuld of onschuld van de verdachte.

Wil u mee beslissen in de jury, dan zal u snel moeten beslissen. Er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij voor de acht geplande opvoeringen, waarvan de laatste wordt opgevoerd op 29 januari. (jaa)

KWTG speelt dit rechtbank-stuk tot en met 29 januari. Tickets: 0479 27 54 17 of tickets@kwtg.be Trailer De nacht van de 16de januari

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners