Zo zou de voorgevel van de nieuwe sporthal in Noorderwijk er uit gaan zien.© Archiles Architecten

Stad hoopt sporthal Noorderwijk nog deze legislatuur in gebruik te nemen

Noorderwijk -

Het openbaar onderzoek over de bouw van een nieuwe sporthal in hartje Noorderwijk (Herentals) is met enige vertraging gestart. Bedoeling is om de site van de huidige sporthal een nieuw complex op te trekken.

Hans Otten

De plannen voor nieuwe sportinfrastructuur in Noorderwijk gaan al vele jaren mee. Na een eerdere poging om een sportcomplex op het vroegere militaire domein naast golfclub Witbos te realiseren, stootte jaren geleden op een Vlaams njet. Begin deze legislatuur koos het stadsbestuur dan om de formule van design, build and maintain op te starten. Dat wil zeggen dat een projectontwikkelaar het complex optrekt, waarna Herentals voor het onderhoud van de sporthal en het gebruik van de gronden gedurende 35 jaar een overeenkomst afsluit. Aannemer Vanhout.pro heeft de opdracht gekregen om de sporthal te bouwen, een investering van 4,9 miljoen euro. De kosten van het onderhoud en beheer door Van Roey Services bedragen 231.000 euro per jaar.

Hoewel het dossier vorige zomer in feite klaar was, heeft het stadsbestuur nu pas de vergunningsaanvraag opgestart. Het bouwproject omvat de sloop van de bestaande sporthal in Noorderwijk en het optrekken van een nieuwe complex van 65 op 39 meter. Dat bestaat uit een op maat gemaakte sporthal met negen badmintonterreinen, drie volleybalterreinen, twee basketbalvelden, een zaalvoetbalterrein, zes grote kleedkamers, sanitaire voorzieningen en tal van berg- en technische ruimtes. In de grote inkomhal kunnen kleinschalige socioculturele activiteiten plaatsvinden. Een vergaderzaal met kitchenette geeft verenigingen de kans om consumpties aan te bieden.

Rondom het gebouw komt een luifel die tegelijk dienst doet als fietsenstalling. De hoofdingang blijft aan het binnenplein liggen, maar nieuwe paden vanuit de Ring en langs de Sint-Bavo kerk en vanuit de Sint-Bavostraat moeten de site vlot bereikbaar maken. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 20 februari, ten laatste twee maanden later wordt de uitspraak over de vergunning verwacht. De stad hoopt de sporthal nog deze legislatuur in gebruik te kunnen nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners