‘Dikke Nordin’ E.H. is het kopstuk in de ‘Bommen en Granaten’-zaak.© RR

‘Bommen en Granaten’-proces ligt opnieuw stil door wrakingsverzoek van advocaten van kopstuk ‘Dikke Nordin’

De ‘Bommen en Granaten’-zaak, een omvangrijk dossier rond wapen- en drugshandel, ligt voor onbepaalde tijd stil door een wrakingsverzoek. Ook vorig jaar liep de behandeling van het dossier door de correctionele rechtbank in Antwerpen al maanden vertraging op door een wrakingsverzoek, dat uiteindelijk ongegrond werd verklaard. Het is al de derde keer dat de advocaten van hoofdverdachte ‘Dikke Nordin’ E.H. het proces op die manier lamleggen.

Bron: Belga

In het dossier staan 51 beklaagden terecht, onder wie kopstuk ‘Dikke Nordin’ E.H. (35). Hij leidt volgens het openbaar ministerie een criminele organisatie vanuit Dubai en gaf opdracht om containers met cocaïne te stelen, wapens en explosieven aan te schaffen en geweldsdelicten te plegen na misgelopen drugstransacties.

Het onderzoek startte met een schietincident in de nacht van 20 april 2019, waarbij een 20-jarige vrouw zichzelf in dronken toestand in de voet had geschoten in een appartement aan de Verbrandendijk in Zwijndrecht. Er werd een heus wapenarsenaal aangetroffen en ook een grote hoeveelheid drugs. Verder onderzoek met observaties, telefonie-onderzoek en directe afluistering bracht een criminele organisatie in beeld die zich bezighield met de invoer van verdovende middelen. Nordin E.H. kwam uit afgeluisterde gesprekken naar voren als de leider van de organisatie.

De behandeling van de zaak kende vorig jaar al een valse start door een wrakingsverzoek van de advocaten van Nordin E.H., dat door het hof van beroep ongegrond werd verklaard. In december werd het dossier hernomen en de procureur vorderde toen twaalf jaar cel en 100.000 euro voor Nordin E.H. Voor vijftig medebeklaagden werden celstraffen van drie maanden tot tien jaar geëist.

LEES OOK. Twaalf jaar cel geëist tegen ‘Dikke Nordin’ voor drugs- en wapenhandel

Maandag zouden de pleidooien van de verdediging starten, waarvoor vijf zittingen werden vrijgehouden. De voorzitter van de kamer kondigde echter aan dat er een wrakingsverzoek werd neergelegd, waardoor de zaak niet verder behandeld kon worden. Het wrakingsverzoek zou opnieuw uitgaan van de advocaten van Nordin E.H., Hans Rieder en Louis de Groote.

De rechters hebben nu twee dagen de tijd om te beslissen of ze zich al dan niet vrijwillig terugtrekken. Doen ze dat niet, dan is het opnieuw het hof van beroep dat de knoop zal doorhakken.

Frank ‘De Tank’

Naast de ‘Bommen en Granaten’-zaak lopen er nog twee andere rechtszaken tegen Nordin E.H. Het drugsdossier waarin hij samen met Frank ‘De Tank’ V. terechtstaat, wordt op 16 maart opnieuw ingeleid nadat de verdediging van Nordin E.H. ook daarin een wrakingsverzoek had neergelegd, dat eveneens ongegrond werd verklaard. De procureur had in die zaak vijftien jaar cel tegen hem geëist. En dan is er ook nog een dossier waarin er veertien jaar cel tegen hem werd gevorderd voor de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven met de hulp van twee vesseldispatchers.

LEES OOK. 8 havenarbeiders verdacht van invoer van 11 ton cocaïne voor ‘Dikke Nordin’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugs