© Michel Van der Auwera

Bijzondere broodjes en ander lekker nieuws uit Antwerpen

Culinair Antwerpen is altijd in beweging. Wij geven je elke week drie tips.

Michel Van der Auwera

U kiest, de chef kookt

© RR

‘U kiest, ik kook’: de slogan van Cuisine Carte Blanche mag je letterlijk nemen. Aan de hand van uw voorkeuren en budget tovert chef Annelies Simoen een maaltijd op tafel, bij u thuis of in haar huiskamerrestaurant. Daar wordt de living waar het gezin leeft één keer per maand omgebouwd tot restaurant, met een vast menu, als is ze daar ook heel soepel in. In het weekend voor Valentijn (10 en 11 februari) serveert ze een aangepast menu met skrei (de liefdesvis) en parelhoen. Als afsluiter dessertjes om te delen.

Cuisine Carte Blanche, Boeksveldstraat 21 in Wilrijk, www.cuisinecarteblanche.be42 euro p/p, drank en supplementen niet inbegrepen

Westmalle dubbel en tripel nu ook in 3-literflessen

Trappisten van Westmalle.© RR

De populaire trappistenbieren van Westmalle zijn vanaf nu ook in flessen van 3 liter te koop. De Jeroboam, zoals zo’n grote fles heet, bestond al ongevuld als promotiemateriaal. Sinds kort worden die flessen ook gevuld en op kleine schaal verkocht. Het is vooral de bedoeling om ze als geschenk te geven bij een bijzondere gelegenheid, vertelt Manu Pauwels, marketingverantwoordelijke van de Brouwerij der Trappisten. Het zijn voorlopig alleen de ‘dubbel’ en de ‘tripel’ die in de 3-literflessen aangeboden worden. De ‘Extra’, het lichtere bier van Westmalle wordt enkel in flesjes van 33cl aangeboden. ‘Extra’ is het bier dat de monniken zelf drinken. Het oorspronkelijke maaltijdbier ontwikkelde zich tot een rijkere variant door extra gerst toe te voegen.

Abdij der Trappisten Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Mallewww.trappistwestmalle.be

Originele broodjes verwijzen naar handelaars in de buurt

Boterham ‘Bisschop’.© Michel Van der Auwera

Wie geen zin heeft in een doordeweekse smos met ham en kaas of een broodje kip-curry kan bij Sweet&Salty in Wilrijk terecht voor originele ‘speciallekes’. Die broodjes en boterhammen zijn genoemd naar handelszaken op of rond de Bist. Zo heb je de ‘Bisschop’ met kip, spek, guacamole, tomaten en yoghurtdressing of een ‘Pascalleke’ met huisgemaakte hummus van rode biet, zoete aardappel en rucola. Eigenares Anneke besteedt ook veel aandacht aan het uitzicht van het broodje, want ‘het oog wil ook wel wat’. Voor de zoetebekken zijn er ook de huisgemaakte muffins en American pancakes. Zo heb je zoet en zout op de kaart, Sweet&Salty dus.

Sweet&Salty, Sint-Bavostraat 59, 2610 Wilrijk

sweetsaltybyus.business.site