© ATV

Bouw Oosterweeltunnel onder de Schelde in gevaar door nieuwe klacht? “Kunnen garanderen dat geloosde water zuiver is”

De natuurbewegingen Climaxi, Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek (ALR), Red onze kleiputten en Burgerplatform OnzeMobiliteit stappen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVVB) tegen de milieuvoorwaarden voor het bouwen van de Scheldetunnel voor de Oosterweelverbinding. Dat melden de organisaties in een gezamenlijk persbericht.

joroBron: Belga, VRT

LEES OOK. Het koninginnenstuk van Oosterweel is in de maak: in Zeebrugge start de bouw van de vierde Antwerpse Scheldetunnel

Bij de voorbereidende werken voor de Scheldetunnel wordt het grondwater opgepompt. “Deze grote hoeveelheid water is vervuild met zware metalen, PFAS, chloriden en stikstof en wordt gecategoriseerd als bedrijfsafvalwater. Minister van Leefmilieu Zuhal Demir keurde op 18 november 2022 een vergunning goed die toelaat om dit bedrijfsafvalwater te lozen in de Schelde en in natuurgebied Blokkersdijk. Het water wordt wel eerst gezuiverd, maar de normen die hiervoor worden gebruikt zijn onvoldoende om natuur en volksgezondheid te beschermen”, klinkt het in het persbericht.

De organisaties trekken daarom naar de RVVB voor een schorsing van de lozingsnormen van het grondwater, want volgens hen staat de waterkwaliteit van de Schelde en Blokkersdijk nu al ernstig onder druk. Ze menen ook dat er te weinig solide controle van het lozingswater zal zijn, waardoor er niet tijdig kan worden bijgestuurd.

© LANTIS

Lantis: “Garanderen dat water zuiver is”

Bouwheer Lantis reageert verbaasd op de nieuwe zet van de actiegroepen. Het water wordt wel degelijk gezuiverd en daarna getest op vervuilende stoffen, klinkt het. Zelfs met de meest moderne meettechnieken is er volgens Lantis geen PFAS terug te vinden in het opgepompte water. “We kunnen garanderen dat wat we lozen in het natuurgebied zuiver is”, zegt Annick Dirx van Lantis.

De graafwerken aan de Scheldetunnel zouden normaal gezien in februari van start moeten gaan, tenzij de milieuverenigingen hun slag thuis halen. Vandaag start wel in Zeebrugge de bouw van onderdelen voor de Scheldetunnel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oosterweel