© rtv

Cargill en Natuurpunt planten samen 3.200 bomen en struiken aan: “We versterken de Mechelse natuur”

Mechelen, Heffen, Leest -

Personeelsleden van Cargill en vrijwilligers van Natuurpunt hebben zondag 3.200 bomen en struiken aangeplant in de Warande in Battel, op de grens met Heffen en Leest. Met de beplanting van de percelen zet Natuurpunt een belangrijke stap om natuurgebieden Den Battelaer en het Robbroek met elkaar te verbinden. “We versterken de Mechelse natuur.”

Sven Van Haezendonck

De totale oppervlakte die zondag werd bebost, is een kleine twee hectare. Twee van de drie percelen overbemest weiland kocht Natuurpunt eind vorig jaar van de stad met de bedoeling om ze te bebossen. Het derde werd al aangeplant. De drie percelen bevinden zich ten oosten van het Vorendonkstraatje, in het gebied Warande. Ze maken deel uit van natuurgebied Den Battelaer.

“Met de aankoop zetten we een belangrijke stap naar een duurzame groene verbinding tussen Den Battelaer en het Robbroek. We planten soorten die het goed doen op een natte ondergrond zoals esdoorn, zwarte els en winterlinde. Langs het bos maken we houtkanten met meidoorn, kardinaalsmuts en Gelderse Roos”, vertelt Mario Engels van Natuurpunt Mechels Rivierengebied.

Voor de aanplanting waren zondag heel wat vrijwilligers enthousiast in de weer.© Leen Van de Sande

Met steun van lokale vestigingen van Cargill uit Mechelen en Vilvoorde hebben vrijwilligers van Den Battelaer en Stuivenberg de percelen aangeplant. “Zo legt Natuurpunt een nieuw puzzelstuk voor Natuurpark Rivierenland, een brok aaneengesloten natuur in en rond Mechelen”, zegt Engels.

“We zijn graag buiten”

Cargill sponsort de aanplanting van een hectare bos via de campagne ‘Bos voor Iedereen’. Zo’n 120 medewerkers van het bedrijf kwamen zondag ook mee aanplanten. Zij hadden daar soms een hele rit voor over. “Wij wonen in Erpe-Mere. We zijn graag buiten. Het is een leuke activiteit met het gezin. We leveren met plezier een bijdrage aan de natuur”, vertelt Catherine Boghmans.

Stijn Vanermen en Catherine Boghmans zakten met hun kinderen Tuur en Kaat vanuit Erpe-Mere af naar Battel om bomen aan te planten.© Leen Van de Sande

Hoewel het gezin lid is van Natuurpunt is het de eerste keer dat ze mee bomen aanplanten. “Als de gelegenheid zich aanbiedt, doen we graag nog eens mee”, zegt haar echtgenoot Stijn Vanermen. “Er staan niet genoeg bomen in Vlaanderen en er is veel te weinig natuur. Als we daarmee kunnen helpen, is dat goed. In Aalter hebben we dit ook al gedaan”, zegt Joël Degreef.

Joël Degreef, die voor Cargill in Mechelen werkt, en zijn echtgenote kwamen vanuit hun thuisbasis Zaventem meehelpen.© Leen Van de Sande

Cargill wil voor dit soort acties op structurele wijze samenwerken met Natuurpunt. “Het is fantastisch dat we samen met de Mechelaars en Natuurpunt dit eerste Cargill-bos kunnen aanplanten. We willen het blijven onderhouden. Twee uur per maand kunnen onze medewerkers tijdens hun werkuren ook vrijwilligerswerk verrichten”, vertelt Karine Dussart van Cargill.

“Gezamenlijke inspanningen”

Helpende handen zijn meer dan welkom. “We willen dat de natuur onze stad en alle woonkernen in de regio kan omsluiten, als een groot netwerk dat alle grote en kleine groene plekjes met elkaar verbindt. Dat kunnen we alleen met de gezamenlijke inspanningen van heel veel mensen”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), Mechels schepen van natuur- en groenontwikkeling.

De vrijwilligers van Natuurpunt samen met een delegatie van het stadsbestuur en Karine Dussart van Cargill.© Leen Van de Sande

Samen met burgemeester Alexander Vandermissen kwam hij zondag een handje toesteken. “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich betrokken voelen bij het natuurpark. Door financieel te steunen, door er te werken als vrijwilliger of door het al wandelend of fietsend te ontdekken”, vertelt eerste schepen Princen.

Wie natuurgebied Den Battelaer wil steunen, kan voor zondag 19 maart ook een lenteontbijt bestellen. Dat wordt door vrijwilligers van het beheersteam aan huis geleverd. Den Battelaer, een oud overstromingsgebied op amper vijf kilometer van hartje Mechelen, is een thuis voor veel planten en dieren zoals de blauwborst, de rietzanger, de kraakeend én voor de unieke gele dotterbloem.

www.ontbijtnatuurpunt.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners