© Koen Fasseur

Oekraïense vrouwen bedanken gastvrije Essenaren en gemeente met specialiteiten uit hun thuisland

Essen -

Essen telt 133 Oekraïense ontheemden. Zij zijn de inwoners en gemeente erg dankbaar voor hun warme ontvangst en begeleiding het afgelopen jaar. Dat uitten ze zaterdag met een gezellige druk bezochte markt met Oekraïense specialiteiten, bijzondere broodceremonie en zangstondes.

Eerst plantten de Oekraïense vluchtelingen een boom in het Schildershof. Het moet de band met Essen vereeuwigen. Daarna werd de parking voor het woonblok in de Dokter Jef Goossenaertsstraat waar heel wat Oekraïense vluchtelingen onderdak kregen, herschapen in een gezellige markt. Oekraïense vrouwen verkochten in verschillende standjes gerechten en lekkernijen uit hun thuisland.

“De opbrengst gaat naar onze gewonde soldaten. Zij hebben niet alleen medische verzorging nodig, maar ook warme kledij”, weet Viktoria Kovatschuk. Zij arriveerde samen met haar moeder in maart in Essen. Zij hoorden bij de 65 vluchtelingen die de gemeente toen met een bus naar Essen bracht. In Oekraïne was ze lerares Engels en hier geeft ze les aan Oekraïense kinderen in het Don Bosco Mariaberginstituut.

“Het is intussen een jaar geleden dat ons leven drastisch veranderde. Het was hard, want we moesten afscheid nemen van onze thuis, familie en het leven dat we graag leidden. We werden geconfronteerd met een nieuwe realiteit, een ruwe oorlog”, vertelt Viktoria.

“Maar het leven had een mooi geschenk voor ons in petto. We werden opgevangen in het fantastische Essen, met geweldig lieve mensen die hun hart en huis voor ons openstelden. Hier vonden we een tweede thuis.”

In het Schildershof plantten de Oekraïense ontheemden en de gemeente een boom die de onderlinge band symboliseert.© Elke Lamens

Viktoria Kovatschuk drukt in naam van alle Oekraïense vluchtelingen haar dankbaarheid uit voor Essen.© Koen Fasseur

De parking in de Dokter Jef Goossenaertsstraat werd omgetoverd tot een Oekraïense markt.© Koen Fasseur

Maar de oorlog is nooit ver weg, benadrukt Viktoria. “Hoewel we ons hier veilig voelen, blijven we bezorgd over ons moederland. Kunnen we er ooit terugkeren? Verrijst Oekraïne weer uit haar as? We hopen nog steeds terug te keren en jullie dan in Oekraïne te verwelkomen. Hopelijk blijft onze band met Essen voor altijd bestaan.”

Net als de andere Oekraïense vrouwen is Viktoria erg dankbaar voor de opvang en begeleiding die ze in Essen vonden. Ze bakten een speciaal brood en borduurden een handdoek. “Het is een Oekraïense traditie om gasten te verwelkomen met een geschenk. De handdoek symboliseert onze nationale cultuur, het brood drukt onze wens uit voor een welvarend Essen.”

Schepen Brigitte Van Aert (CD&V) mocht het brood in ontvangst nemen.© Koen Fasseur

Niet alleen het brood was heerlijk, ook de andere gerechten smaakten voortreffelijk. “Oekraïne staat bekend voor haar unieke keuken. We zijn blij om vandaag onze cultuur te delen met Essen.”

Schepen van Sociale Zaken Brigitte Van Aert (CD&V) had de eer om het brood en de handdoek in ontvangst te nemen. Ze roemde tegelijkertijd de veerkracht van de Oekraïeners. “Ze zijn ongelooflijk sterk. Ze leven continu in angst, want hun mannen, broers, vaders, ooms en neven vechten er nog aan het front. Alle ontheemden volgen hier Nederlandse taallessen, met veel enthousiasme. Ze zijn bereid om te werken en te helpen waar ze kunnen.”

Elke Lamens

Oekraïense gezangen luisterden de markt op.© Elke Lamens

Lekkere specialiteiten uit Oekraïne.© Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV