Met Iedereen 2370 snijden de ex-CD&V’ers een nieuw hoofdstuk aan in de Arendonkse politiek. “Niet de Wetstraat, maar de dorpsstraat is onze eerste zorg”, zeggen ze.© RR

Jongeren krijgen hun zin: CD&V Arendonk koppelt zich los en gaat door als ‘Iedereen 2370’

Arendonk -

Arendonk is de eerste gemeente in de Kempen waar de plaatselijke CD&V-afdeling in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van naam verandert en voortaan een eigen koers vaart als een onafhankelijke lokale beweging. Zondag werd de nieuwe partijnaam bekendgemaakt: Iedereen 2370.

Eddy Meulemans

Iedereen 2370 klinkt hipper dan de klassieke lettercombinatie CD&V, maar de nieuwe naam geeft ook duidelijk aan dat het gaat om een brede beweging die openstaat voor iedereen en resoluut kiest voor Arendonk, het dorp met postnummer 2370. “Door te kiezen voor ‘radicaal lokaal’ willen we duidelijk stellen dat we onze agenda en doelstellingen voor Arendonk niet laten bepalen door de partijsecretariaten in Brussel. Niet de Wetstraat, maar de dorpsstraat is onze eerste zorg”, zo was zondag te horen op het startevent van Iedereen 2370.

Het nieuwe partijlogo heeft een paarse achtergrond met oranje letters erop.© RR

Jeugd aan het denken gezet

Dat CD&V vandaag geen sexy merk meer is en de peilingen overal in Vlaanderen een neerwaartse trend aangeven, heeft vooral de jeugd in Arendonk aan het denken gezet. “De klassieke zuilen en traditionele partijen roepen meer en meer weerstand op”, bevestigt voorzitter Luc Van Steenbergen van Iedereen 2370. “Vooral de jongeren binnen onze partij stelden zich daar vragen bij. Het zijn zij die de nieuwe wending op gang trokken en het initiatief namen voor Iedereen 2370.”

Of ze nu ook allemaal hun nationale partijkaart van CD&V gaan opzeggen? “Sommigen wel, anderen niet”, zegt Van Steenbergen. “Iedereen is welkom bij Iedereen 2370. Het doel van onze nieuwe lokale beweging is de Arendonkse belangen te behartigen en zo veel mogelijk Arendonkenaren te verbinden. Ideologisch zijn en blijven we mensen van het politieke centrum: we vertrekken vanuit het idee dat elke mens telt en willen samen streven naar een degelijk en zorgzaam beleid. Ook in de toekomst blijft CD&V daarom onze eerste partner op de hogere bestuursniveaus.”

Meerderheid in gemeenteraad

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 behaalde CD&V in Arendonk nog 24,3% van de stemmen, goed voor 6 van de 23 verkozenen in de gemeenteraad. Samen met N-VA vormen zij een ruime geel-oranje coalitie in het gemeentebestuur. Nu de lokale CD&V-afdeling ophoudt te bestaan, wordt Arendonk voortaan bestuurd wordt door een geel-paarse tandem van N-VA en… Iedereen 2370.

Behalve de naam krijgt ook het partijprogramma een meer uitgesproken lokale toets. “Hoe maken we de Arendonkse straten verkeersveiliger? Hoe moet de nieuwe sporthal eruitzien? Hoe geven we vorm aan nieuwe, moderne schoolgebouwen? Met welke maatregelen kunnen we de Arendonkse verenigingen ondersteunen? Daar willen we 100% voor gaan”, zeggen de ex-CD&V’ers.

Ambitie

De ambitie van Iedereen 2370 is om bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 dé lokale partij van Arendonk te worden. Leden en bestuur hopen daarom de komende weken en maanden nog meer dorpsgenoten te overtuigen om mee aan te sluiten bij hun beweging. “Met Iedereen 2370 willen we een openheid creëren voor mensen die zich niet willen binden aan een nationale partij, maar wel vertrouwen hebben in onze lokale gezichten en geloven in onze doelstellingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners