De vrijwilligers van het nieuwe brandweerkorps van Lille nemen samen met burgemeester Marleen Peeters, korpsoverste Johan Lambregts en zonecommandant Luc Faes een eigen tankwagen in gebruik.© Bart Van den Langenbergh

Lils brandweerkorps beschikt over eigen tankwagen: “Intussen zijn er al 13 vrijwilligers”

Lille -

De brandweerpost van Lille beschikt voortaan over een eigen tankwagen. De nieuwe afdeling van de hulpverleningszone Taxandria kreeg de wagen in bruikleen van de Civiele Bescherming. “Intussen telt het korps in Lille al dertien vrijwilligers”, zegt Marleen Peeters (N-VA), burgemeester van Lille.

Bart Van den Langenbergh

Het lokaal bestuur van Lille besliste onlangs om uit besparingsoverwegingen de bouw van een nieuw veiligheidscentrum met brandweerkazerne uit te stellen. Dait uitstel betekent zeker niet dat het gloednieuwe korps binnen de zone Taxandria aan zijn lot wordt overgelaten.

Sinds 2020 heeft de hulpverleningszone Taxandria ook een brandweerpost in Lille, met uitvalsbasis aan de gebouwen van de technische dienst op Achterstenhoek in Lille. Om de nodige ervaring op te doen bij interventies, beschikt de post vanaf nu over een eigen tankwagen. “We kregen deze tankwagen in bruikleen van de collega’s van de Civiele Bescherming”, zegt kapitein Johan Lambregts, overste van de brandweerpost in Lille. “Als je de tankwagen ziet, herken je duidelijk de kleuren van de Civiele Bescherming. Het gaat ook over een tijdelijk voertuig voor onze post Lille dat dient als een tussenoplossing om zo de post en de collega’s de kans te geven al bepaalde interventies mee te doen. Zo bouwen ze ervaring op en kan er in een latere fase een eigen voertuig aangekocht worden.”

Interventies

Een tankwagen wordt gebruikt om bluswater naar een interventie te brengen en is ook uitgerust voor het reinigen van het wegdek en het ondersteunen van andere brandweerinterventies. De tankwagen met een inhoud van maximaal 14.500 liter werd zondag tijdens de jaarmarkt van de gemeente Lille officieel ingewijd en ook gezegend door pastoor Lieven Snyers. “Het is een traditie binnen de brandweer om voertuigen in te huldigen. Dit brengt geluk voor toekomstige interventies”, legt Johan Lambregts uit.

De vrijwilligers van het nieuwe brandweerkorps van Lille nemen samen met burgemeester Marleen Peeters, korpsoverste Johan Lambregts en zonecommandant Luc Faes een eigen tankwagen in gebruik.© Bart Van den Langenbergh

Krawatenblussers

Het gloednieuwe brandweerkorps was zondag heel zichtbaar aanwezig op het Kerkplein in Lille met een eigen kraampje. De enthousiaste vrijwilligers hebben hun eigen vzw De Krawatenblussers opgericht en brengen hun eigen bier Krawatenblusser van thuisbrouwerij FloRik aan de man. “Begin februari telt ons nieuw korps al dertien vrijwilligers. Voor een volwaardige vrijwilligerspost zijn er ongeveer 32 mensen nodig”, zegt burgemeester Marleen Peeters. “Met deze tankwagen kunnen ze ook mee ingezet worden op interventies in de buurt, denk maar aan het zware ongeval op de E34 in Gierle van enkele dagen geleden. In afwachting van een nieuwe kazerne kreeg het korps extra ruimte in de loods van de technische dienst. De tankwagen gevuld met water moet ook altijd binnen kunnen staan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners