Het feestcomité stelt de verjaardagsbanner voor, samen met burgemeester Rik Frans en schepenen Jongenelen, Bardyn en Demartelaere.© koen fasseur

Onthulling verjaardagsbanner meteen startschot voor viering 775 jaar Hoevenen

Hoevenen, Stabroek -

‘775 jaar Hoevenen’ staat te lezen op de grote verjaardagsbanner van Hoevenen. Het spandoek werd zondagmiddag feestelijk onthuld. Meteen werd de aftrap gegeven van een jaar festiviteiten rond deze historische verjaardag.

Erik Vandewalle

Een kwarteeuw geleden vierde Hoevenen al uitbundig zijn 750ste verjaardag verjaardag. Toenmalig voorzitter van het feestcomité Patrick Van de Jonckheyd en huidig voorzitter Marc Van Hecke mochten de verjaardagsbanner voor 775 jaar aan de toren van de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk onthullen. 

Fanfare begeleidde iedereen van basisschool De Rekke naar de OLV Geboortekerk.© koen fasseur

“Het logo is een ontwerp van Katrin Dierckx en werd ook 25 jaar geleden gebruikt. Uiteraard is het jaartal aangepast. De symboliek in de banner blijft even duidelijk. Je ziet twee zalmen, die verwijzen naar de laatste heren van de Heerlijkheid Hoevenen. De drie emmers of akers zijn een link naar moedergemeente Ekeren”, legt Marc Van Hecke uit.

Geen stoet, wel veel feesten

Wie in de loop van het jaar rekent op een historische stoet door de straten van Hoevenen, komt bedrogen uit. “Die komt er inderdaad niet. Een kwarteeuw geleden kostte het ons bijna twee jaar voorbereiding. De tijdspanne om opnieuw zo’n spektakel te organiseren is er nu niet. Maar dat neemt niet weg dat er een jaar lang wordt gevierd”, zegt ondervoorzitter van het feestcomité Rudy Tackaert.

Als Hoevense sportclubs en verenigingen uit de socioculturele wereld in de loop van het jaar iets organiseren, staat dat in het teken van deze historische verjaardag.” Marc Van Hecke geeft alvast mee dat er op zaterdag 24 juni een grote feestmarkt komt in het centrum van de gemeente.

Nieuwe nederzetting

Wapenschild van Gillis Van Attenhoven.© rr

Burgemeester Rik Frans (N-VA) gaf een beknopt historisch overzicht van de ontstaansgeschiedenis van Hoevenen. Het begon allemaal met Gillis Van Attenhoven. Dat was een raadsman van de hertog van Brabant. Hij claimde delen van Ekeren en ontwikkelde ze tot een nieuwe nederzetting, die hij naar zichzelf noemde. In 1247 kwam zijn vader Henry namens hem tussenbeide bij de paus om de belastingen van deze nieuwe nederzetting veilig te stellen. Een jaar later kwam de toestemming om in Attenhoven een kerk te bouwen en kort daarna werd begonnen met de bouw van de toren. De kerk zelf is een pseudobasiliek uit de 15de eeuw. Het verleden teisterde het kerkje meermaals. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het gebouw twee keer leeggeplunderd. Dijkbreuken zorgen in de 16de en 17de eeuw voor veel schade. In de 18de eeuw werden het rococotongewelf aangebracht en het hoofdaltaar aangekocht. In de 19de eeuw werd de kerk opnieuw in orde gebracht, maar vorige eeuw had het gebouw opnieuw veel te verduren. In 1972 werd het kerkje ontwijd. Kerkelijke waardevolle stukken zoals de doopvont uit 1609 verhuisden naar de kerk op het Frans Oomsplein. Ondertussen is het kerkje helemaal gerestaureerd en doet het dienst als gemeentelijke cultureel centrum.

www.775jaarhoevenen.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners