Burgemeester Johan De Ryck bij het beeld van Sint-Antonius met in zijn handen de marsepeinen varkenskop. Links de roeper van dienst.© kma

Eerste marsepeinen varkenskop haalt 110 euro, geen enkel bod op Coca Cola-zak met ‘Rusland’ op

Ranst -

Aan het kerkje van Millegem-Ranst zorgden de Millegemvrienden voor de traditionele Sint-Antoniusviering. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) bood 110 euro voor de varkenskop, ditmaal voor het eerst in marsepein. Volgens de overlevering zal hij dan de volgende verkiezing winnen, zei de roeper.

Kristin Matthyssen

In totaal bracht de Sint-Antoniusviering 1.167 euro op, die de Millegemvrienden investeren in het bewaren en in ere houden van het kerkje van Millegem. Er was iets minder volk dan voor de coronapandemie, maar er waren veel offergaven en er werd gul geboden. Het valt op dat er in Millegem zeker niet alleen vleeswaren en dranken worden verkocht. John Oliviers schonk een monumentaal schilderij van ene kunstenaar W. De Jonghe uit 1937, dat spijtig genoeg slechts 14 euro opbracht. Op een Coca Cola-rugzak van het WK Voetbal in 2018 in Rusland werd zelfs niét geboden, omdat er in het groot Rusland opstond. Zelfs de cd-installatie van de kerk werd per opbod verkocht.

Geen biedingen voor de rugzak met Russia op.© kma

© kma

Voedingswaren haalden hogere prijzen. 30 euro voor een groot plat brood, 27 euro voor een zak aardappelen met frambozenconfituur, 55 euro voor 1,2 kilo lokale paardenfilet: die dingen gingen vlot weg. Schepen Jan Dillen (N-VA) bood 40 euro voor een fles van 1,5 liter Duvel en burgemeester Johan De Ryck (N-VA) had 46 euro over voor tien flesjes speciaalbieren.

Het schilderij bleef wat steken.© kma

Hét kroonjuweel, de varkenskop, werd dit jaar vervangen door een varkenskop in marsepein, omringd met vers fruit. “Met de vorige varkenskop moesten we altijd leuren”, vertellen de Millegemvrienden. “Deze marsepeinen kop zagen we toevallig in de Jumbo-supermarkt in Ranst liggen. Toen de supermarktmanager hoorde wat de bestemming was, heeft hij hem gratis geschonken. Als we het volgend jaar op tijd vragen maken ze een varkenskop op ware grootte.”

De schattige varkenskop dit jaar.© kma

Burgemeester Johan De Ryck kocht de kop voor 110 euro. Hij kreeg met zijn bestuursploeg een bedanking om het Millegem-veld voor de kerk te vrijwaren. Het vorig bestuur wou er bebouwing toestaan. Volgens de overlevering wordt diegene die de kop koopt de burgemeester, dus normaal gezien mag De Ryck op twee oren slapen voor de verkiezingen.

Volgens de Millegemvrienden viel het met de gekke offergaven nog mee dit jaar. “Ooit kwam iemand met een bestelbusje tien levende ganzen afzetten. We zijn die beesten aan het fort van Oelegem gaan uitzetten omdat we ze niet wilden offeren.”

Een vinger in de lucht betekent een bod.© kma

Zelfs de cd-speler van de kerk werd verkocht per opbod.© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners