Ook buiten aan café ’t Koningsrek volgden heel veel mensen de afscheidsplechtigheid voor ‘moe’ Liesbeth.© Dirk Van de Velde

Bornem neemt afscheid van geliefde ‘moe’ Liesbeth (84) in haar café: “Ze was zo graag onder de mensen”

Branst, Bornem -

Nergens mooier en intiemer dan in haar eigen café ’t Koningsrek bij Zates in Branst (Bornem) konden familie, vrienden en stamgasten zaterdag afscheid nemen van moe Liesbeth Hulstaart (84). Ze sliep afgelopen maandag zachtjes in. Haar urne werd het café binnengedragen op een toepasselijk nummer van Vader Abraham, maar ook op Tomorrowland wist ze zich te amuseren.

Sven Van Haezendonck

‘In ’t kleine café aan de haven’ klonk er door de boxen in de bekende bruine kroeg aan de Schelde. Dit jaar is het 185 jaar dat het café in de Bovenstraat in handen is van dezelfde familie. Al sinds 1838, korte tijd na de onafhankelijkheid van België. Zo’n vijftig jaar stond ‘moe’ Elisabeth er achter de tapkraan en ze wilde van geen ophouden weten. Het woord pensioen stond niet in haar woordenboek.

Op de sukkel

Maar de kranige tachtiger sukkelde al een tijdje met de gezondheid. Vorig jaar brak ‘moe’ van bij Zates nog haar beide heupen en recent kwam ze opnieuw in het ziekenhuis terecht na een val. Haar toestand ging zienderogen achteruit. Omringd door familie is ze een kleine week geleden heengegaan.

Wie dat wilde, kon Liesbeth donderdag al een laatste groet brengen in haar café. Zaterdagnamiddag volgde de uitvaart. Heel wat aanwezigen kwamen een laatste keer samen rond ‘de moe’, met liefde en vriendschap zoals ze die ook van haar gewoon waren.

LEES OOK.Bornem verliest met Liesbeth ‘moe’ Hulstaart (84) een horeca-monument: haar café Zates is sinds 1838 in handen van dezelfde familie

‘Moe’ Liesbeth Hulstaart in haar café waar ze zo graag vertoefde.© Jan Van der Perre

“Iedereen was voor haar gelijk. Het gaat hier niet over zomaar iemand. Ze was een bijzonder iemand, een monument”, zegt voorganger Sanny De Backer. Liesbeth kreeg een eervol afscheid op de plek die haar zo lief is. “Men zegt: ‘een moe draagt je door de morgen van het leven, laat ons haar liefdevol door de avond van het leven dragen’.”

“We konden altijd bij haar terecht”

“De moe was voor mij, net zoals voor alle kleinkinderen, een bepaalde zekerheid in ons leven. We konden altijd bij haar terecht wanneer nodig. Ze zou ons altijd met open armen ontvangen”, zegt kleindochter Melissa Borghys.

Wanneer ze in het donker door de Branstsedreef fietste, belde ze altijd naar haar grootmoeder. “Ze had altijd wel iets te vertellen. Op die manier had ik het gevoel dat er mij niets kon gebeuren. Eender wanneer we langskwamen in het café, ze was er altijd. Ze maakte altijd tijd voor een babbeltje of ze luisterde aandachtig naar de verhalen of de zorgen die we kwamen delen. ‘De moe’ was samen met haar café de lijm binnen onze familie”, vertelt Melissa.

Het café was veel te klein voor het afscheid van de bekende en geliefde waardin.© Dirk Van de Velde

De hele familie kwam geregeld bij elkaar in ’t Koningsrek. “Het café is een ontmoetingsplaats die bestaat dankzij ‘de moe’. Net zoals ze altijd klaarstond voor onze familie, stond ze ook klaar voor iedereen die in het café kwam. Iedereen die nood had aan een babbel, gewoon een goede pint of een boterham met kaas als ze iets te veel hadden gedronken, ze waren allemaal welkom.”

Twee keer naar Tomorrowland

Omdat Liesbeth zo graag onder de mensen was, ging ze zelfs twee keer naar Tomorrowland. “Ze was kei fier op haar bandje en ze vertelde aan iedereen dat ze tussen de jeugd ging feesten.” Het afscheid maakte nog eens duidelijk hoe geliefd ‘moe’ Liesbeth was. Veel mensen kwamen al in het café sinds hun jonge jaren.

Het afscheid kon dan ook niet anders dan in het café. “Op deze manier ben je omringd door alle mensen die jou graag zien en kan je nog een laatste keer kijken naar de dagelijkse soap die zich hier afspeelt. Dat is wat je altijd zei: ‘het café is voor jou hetzelfde als kijken naar Familie of Thuis.’ Hier gebeurde zo veel dat je genoeg romances, plotwendingen en intriges had om je dagelijks mee bezig te houden. Jammer genoeg kreeg jouw eigen serie vorige week plots een onverwachte wending. In deze laatste serie zeggen wij een dikke dankuwel voor alles wat je voor ons hebt gedaan. Merci moe en slaapwel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners