© kma

Tweedehandszaak Out & Nief verkoopt oude bronzen beiaardklok

Broechem -

“Misschien iets voor cafés om een tournée générale te geven”, zegt Gerry Van Laer over de beiaardklok die hij samen met compagnon Kenny Van Tuyn in hun tweedehandszaak Out&Nief aanbiedt. De caféklanten moeten zelfs de klepel niet meer weten hangen, want de klok werkt met twee hamers.

Kenny Van Tuyn en Gerry Van Laer pakken in hun tweedehandszaak Out&Nief aan de Antwerpsesteenweg in Broechem (Ranst) geregeld uit met speciale curiosa. Beiaarden zijn typisch voor de Lage Landen. Je vindt ze in Vlaanderen, Nederland en Frans Vlaanderen. Dat het geen kerkklok is konden Kenny en Gerry zelf al vaststellen, want er hangt geen klepel in.

“Een klant die iets van klokken kent, schat dat dit exemplaar – afgaande op de versieringen – dateert uit de periode eind negentiende eeuw, vermoedelijk afkomstig uit Frankrijk. Maar dat kan ik niet bevestigen.”

De toonbank van Out & Nief is gemaakt van pijpen van een oud kerkorgel.© kma

Kenny maakte er met een hanenbalk een mooi kader voor zodat je de klok kan laten luiden of kleppen. Een beiaard wordt normaal bespeeld via een stokkenklavier. Deze loodzware dame kost 1.800 euro. “We moesten ze al ergens bovenop zetten, want de kinderen konden er in de winkel niet afblijven en van dat geluid word je horendol op den duur. Het is echt wel héél luid als je die hamer laat vallen. Misschien een klokkenverzamelaar? Of een horecazaak die Den Beiaard of In de Klok heet?”

“Voor alles bestaat een publiek. Religieuze voorwerpen zitten in de lift, zeker bij Nederlanders. Al is zo’n beiaardklok eigenlijk geen religieus voorwerp”, vertelt Gerry, leunend op de eigen toonbank die gemaakt is van de pijpen van een oud kerkorgel.

De wijzerplaat van de kerk van Broechem in de living van Kenny.© rr

Kenny en Gerry hebben iets met klokken. Zo konden ze van de kerkfabriek de oude wijzerplaat van de kerk van Broechem overkopen. Die werd in 2020 volledig vervangen. “Ze was nog gemaakt door loodgieter Staf De Wever uit Broechem. Het was de bedoeling ze in Out&Nief te verkopen, maar als echte Broechemnaars konden we er geen afstand van doen. Ze hangt nu bij Kenny in de woonkamer, als decoratie, want ze werkt niet meer.”

Omdat tegenwoordig de helft van de verkoop via internet gebeurt, komt binnenkort de website www.outennief.com online.

Oude bokshandschoenen.© kma

Paardenhoeven, waarschijnlijk van politiepaarden.© kma

 kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners