De bever is helemaal terug in onze regio met de Antitankgracht als aantrekkingspool.© Ben Hellebaut

Natuurvereniging GroenRand zet de spot op de bever in 2023: “Knaagdier gedijt goed in Antitankgracht”

Brecht, Schilde, Oelegem -

Elk jaar zet GroenRand een zeldzaam dier in de kijker. In 2023 is dat de bever om een goede reden. Dit grootste knaagdier in Vlaanderen en Europa lijkt goed te gedijen langs de Antitankgracht in de regio.

De bever is zeventig tot honderd centimeter lang en weegt van 15 tot 35 kg. Alhoewel ze op het land logge beesten zijn, veranderen ze in het water dankzij hun gestroomlijnde vorm in perfecte zwemmers en duikers.

“Vroeger kwam de Europese bever, Castor fiber, vaak voor in en langs onze waterlopen. Maar sinds de Middeleeuwen werd er veelvuldig op hem gejaagd. voor zijn waterdichte dikke pels, met tot 23.000 haren per vierkante centimeter, zijn geurende ‘castoreum’ voor parfum en zijn vlees als maaltijd. Omdat goede christenen in de Middeleeuwen op vrijdag geen vlees aten, was de bever - toen beschouwd als vis- een gegeerd alternatief”, schetst woordvoerder Sky Rymenants.

In de Middeleeuwen beschouwden de mensen de bever als vis.© Ben Hellebaut

Bever is back!

In 1848 blies onze allerlaatste bever zijn laatste adem uit. Sinds 1992 zetten Nederlanders bevers uit op plaatsen waar ze vroeger leefden. Wallonië volgde in 1998. Waalse en Nederlandse bevers verspreidden zich dan tot over onze grenzen. Intussen telt Wallonië al tweeduizend bevers, Vlaanderen 450.

“De eerste beverpopulatie bij ons werd opgemerkt in de Maasvallei. Dichter bij huis zien we knaagsporen langs de Antitankgracht in Schilde. Het dier lijkt zich hier goed thuis te voelen met wissels, of looppaden, op de oever en heel wat knaagwerk. In het bos tussen de E34 en de Zwaaikom van het Albertkanaal in Oelegem ontdekten natuurliefhebbers een beverdam, op de Kapelbeek in het verlengde van de Antitankgracht. Ook in het Schijn in Oelegem bouwden bevers al een heuse dam. De bever is ongetwijfeld terug.”

River Vermetten, het zoontje van Sky Rymenants, bij een beverdam in de Antitankgracht.© Sky Rymenants

Antitankgracht als dierostrade

Naast de otter en de boommarter wordt de bever vaker gespot aan de Antitankgracht. “Die gracht fungeert als een ‘dierostrade’. Door het opduiken van deze rode lijstsoorten bewijst de Antitankgracht dat het een goede verbinding vormt tussen verschillende natuurgebieden”, meent coördinator Dirk Weyler van GroenRand.

Meer bevestiging heeft GroenRand niet nodig om te streven naar het behoud en de vergroening van gebied langs de gracht. De milieuvereniging stimuleert dan ook een gebiedsgerichte aanpak op basis van landschapsbenadering.

De Antitankgracht blijkt een geschikte biotoop voor bevers.© rr

“Een Nationaal park en een klimaatgordel moeten zorgen voor eenheid in beheer zodat er territoriale verbindingen voor dieren komen. Via landschappen worden de belangen van de verschillende stakeholders integraal bekeken en door middel van dialoog op elkaar afgestemd. Enkel een integrale aanpak zorgt voor een duurzaam openruimtebeleid met landschappen waarmee mensen zich verbonden voelen. Door van onderuit een draagvlak te creëren maken we openruimtegebieden robuuster.”

Midden 2023 moeten het masterplan en operationeel plan voor de erkenning van Nationaal Park ingediend zijn. Begin 2024 volgt de definitieve toekenning van de vier parken die het label Nationaal Park Vlaanderen mogen dragen.

(Elke Lamens)

https://groenrand.blogspot.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners