Anne Delespaul: “Ons openbaar vervoer moet beter en als het aan ons ligt ook gratis zijn.”© Joris Herregods

Anne Delespaul.© Joris Herregods

1 / 2
thumbnail: Anne Delespaul: “Ons openbaar vervoer moet beter en als het aan ons ligt ook gratis zijn.”
thumbnail: Anne Delespaul.

Anne Delespaul is nieuwe voorzitter PVDA provincie Antwerpen: “Mijn ambities voor de partij zijn groot”

Antwerpen -

“Wij willen bestuursverantwoordelijkheid opnemen, maar alleen om een links beleid te realiseren. We gaan ons karretje niet aan rechts hangen met het argument dat het anders veel erger zou zijn. Die fout maakte links al te veel”, zegt Anne Delespaul, de nieuwe voorzitter van PVDA provincie Antwerpen.

Sacha Van Wiele

Delespaul volgt Wouter Van Damme op. Het ontbreekt haar zeker niet aan ambitie voor haar partij met de verkiezingen in 2024.

Wie is Anne Delespaul?

Delespaul: “Ik groeide op in Mol. Mijn ouders zijn maatschappelijk geëngageerd. Mijn vader was huisarts en mijn moeder werkt in de bijzondere jeugdzorg, maar beiden zijn niet politiek actief. Na mijn studies geneeskunde in Gent ben ik als arts aan de slag gegaan voor Geneeskunde voor het Volk in Luik. Daarna ging ik werken in de praktijk van Geneeskunde voor het Volk in Deurne en woon ik ondertussen al 6,5 jaar in de Brederodebuurt.”

Hoe kwam u bij PVDA terecht?

“Via een studiegenoot aan de universiteit van Gent leerde ik in eerste instantie Geneeskunde voor het Volk kennen. De stap naar de politiek en de PVDA kwam door de verhalen die ik hoorde in mijn dokterskabinet. Patiënten klagen over de te dure geneesmiddelen en de slechte woonomstandigheden. Zaken die ik niet kan oplossen als dokter.”

Bood u zich aan als voorzitter of bent u gevraagd of vonden ze niemand anders?

“Soms is het een combinatie van dit alles. (lacht) Mijn ambitie voor de partij en goesting zijn groot. Ik zette mij in 2018 en 2019 al actief in tijdens de verkiezingscampagne. Bovendien was ik nationaal woordvoerder voor Geneeskunde voor het Volk. Ik beschik zo over enkele vaardigheden die handig zijn als voorzitter. Ik werkte voor mijn aanstelling als voorzitter al mee aan het uitzetten van de lijnen richting verkiezingen in 2024.”

En wat zijn die lijnen?

“We blijven inzetten op de werkende klasse. Tijdens corona zagen we hoe veel mensen in moeilijke omstandigheden bleven werken, maar ze krijgen er weinig voor terug. Daarnaast richten we ons op de jongeren en dan bedoel ik de -30-jarigen.”

In tegenstelling tot CD&V geen boomers voor jullie?

“Ze zijn zeker welkom, maar het zijn jongeren die ervoor zorgen dat de maatschappij verandert.”

Dat zijn de kiezers waar u op wil inzetten, maar met welke thema’s?

“De energievoorziening moet weer in publieke handen komt. Ons openbaar vervoer moet beter en als het aan ons ligt ook gratis zijn. De verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers moet omhoog. Mijn dochter is nog net geen jaar, maar ik maak mij nu al zorgen over hoe ze later naar school gaat fietsen. Tenslotte moet er weer worden geïnvesteerd in de publieke dienstverlening. Inwoners moeten kunnen worden verder geholpen door mensen en niet door een digitale infozuil.”

Wat is dan het doel?

“We willen naar meer echte linkse besturen in de provincie Antwerpen. Borgerhout, waar we mee besturen, bewijst dat we dit kunnen. Met de beperkte middelen van het district krijg je een beleid dat in schril contrast staat met wat het Antwerpse stadsbestuur doet. Jeugd- en sportclubs worden geholpen met hun energiefactuur waardoor die hun lidgeld niet moeten optrekken. Het is spijtig dat de andere progressieve partijen hun karretje aan N-VA willen hangen in plaats van een progressief front te vormen.”

“Wij willen bestuursverantwoordelijkheid opnemen, maar alleen om een links beleid te realiseren. We gaan ons karretje niet aan rechts hangen met het argument dat het anders veel erger zou zijn. Die fout maakte links al te veel.”

Heeft u concrete verwachtingen voor de partij na de lokale verkiezingen?

“Naast Antwerpen zitten we als PVDA ook in de gemeenteraden van Geel, Turnhout, Mechelen en Brasschaat. Het aantal gemeenten waar we in vertegenwoordigd zijn, willen we verdubbelen. In Antwerpen willen we groeien naar boven de 10%. Ik hoop dat we naast Borgerhout ook in het district Antwerpen aan de macht komen.”

Jullie spelen in op gezondheidsthema’s met de loodproblematiek in de wijken rond het bedrijf Umicore en rond PFOS. Alleen zijn jullie dan weer geen liefhebber van de lage-emissiezone (LEZ)?

“Omdat door de LEZ mensen in de problemen komen die de wagen nodig hebben voor het werk in bijvoorbeeld de haven, maar geen propere wagen kunnen kopen. Zo’n LEZ is contraproductief, wat met veel milieumaatregelen trouwens zo is. Ze raken mensen financieel. Het is niet dat wij een autopartij zijn. Investeer in beter openbaar vervoer en autoluwe wijken. Overkap de Antwerpse Ring, zodat kindjes niet meer aan de puffertjs zitten. Dat is voor ons belangrijker dan die LEZ.

Wie is Anne Delespaul?

  • Leeftijd: 33
  • Opleiding: geneeskunde
  • Beroep: huisarts en nu voorzitter PVDA provincie Antwerpen
  • Burgerlijke stand: samenwonend, dochter van bijna 1 jaar
  • Woonplaats: district Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen