© ATV

Studie over slagkracht lokaal bestuur wijst uit: Wommelgem heeft dringend meer ‘power’ nodig

Wommelgem/Ranst/Wijnegem -

Stel dat het lokaal bestuur van Wommelgem een bokser is, bezig aan een kamp in de ring. Dan is die nog niet rijp om KO geslagen te worden, maar stevig op zijn benen staat de atleet ook niet meer. Hij heeft dringend hulp van buitenaf nodig of hij gaat alsnog tegen het canvas. Deze beeldspraak is de vertaling van de conclusie na de ‘bestuurskrachtmeting’ die het bureau Probis in opdracht van de gemeente Wommelgem uitvoerde.

Jan Auman

Frank Gys (N-VA), die nu precies tien jaar burgemeester is in Wommelgem, ervaart al langer dat zijn lokaal bestuur alle zeilen moet bijzetten om haar burgers nog te geven wat ze echt verdienen. Er worden nog maar moeilijk gespecialiseerde medewerkers gevonden die in het gemeentehuis aan de slag willen. Terwijl het takenlijstje van de gemeente alleen maar langer is geworden. En dat zal er in de toekomst door de veelheid van taken die de Vlaamse overheid afstoot niet op verbeteren.

Gys toont een mail van het Agentschap Binnenlands Bestuur die net binnenvalt. “Ze gaan kortelings nog maar eens 53 items doorschuiven naar ons”, schudt hij het hoofd. “Alsof we na die opeenvolgende crisissen het nog niet druk genoeg hebben. In die zin wilden we dringend weten waar we aan toe zijn met het oog op de toekomst.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor Wommelgem? Is haar kleine lokaal bestuur nog wel slagkrachtig genoeg om die het hoofd te bieden? En kan een verregaande samenwerking met andere gemeentes haar hiervoor beter wapenen? Met die vragen werden de adviseurs van Probis, gespecialiseerd in organisatieontwikkeling, het veld ingestuurd. De conclusies zijn nu klaar en werden donderdag aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Burgemeester Frank Gys in de raadzaal van Wommelgem.© JAA

Geen referendum

“Het 130 bladzijden tellend rapport bevestigt mijn buigevoel”, zegt burgemeester Gys. “Mede dankzij ons managementteam en de flexibiliteit van andere medewerkers, slagen we er nu nog in om te overleven. We voldoen nog net aan alle wettelijke en decretale verplichtingen. Financieel zijn we gelukkig kerngezond. Maar onze organisatie loopt op de tippen van haar tenen.”

“Het realiseren van onze beleidsambities kost bloed, zweet en tranen”, vervolgt de burgemeester. “Ook de experts komen nu tot de conclusie dat een structurele bovenlokale samenwerking of een fusiescenario zich opdringt om onze bestuurskracht te verhogen en onze opdrachten het hoofd te bieden.”

Er is nog een deel twee in de maak van deze studie, waarbij alle in de gemeenteraad vertegenwoordigde politici hun zeg krijgen over het gewenste scenario om Wommelgem meer ‘power’ te geven. Frank Gys: “In maart verwacht ik hierover het eindrapport en een debat in de gemeenteraad. Bedoeling is om tot een zo gedragen mogelijke beslissing te komen. Een referendum organiseren rond de kwestie, vind ik niet nodig. Een beslissing tot fusie komt er sowieso niet voor 2025. Maar concreet samenwerken met buurgemeenten moet nu al kunnen.”

Frank Gys is zelf voorstander van een fusie op termijn en dan bij voorkeur met de buren van Ranst en Wijnegem. Vorige week nog legde hij op de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners van Wommelgem hierover een ‘liefdesverklaring’ af.

© JAA

Kranen en mensen delen

Wat vinden zijn collega’s Johan De Ryck (N-VA) en Leen Wouters (N-VA) ervan dat ze door hun buurman het hof worden gemaakt? “Wij staan altijd open voor een verdere samenwerking”, lijkt Wouters gecharmeerd. “Ik denk dat voor het aanwerven van bepaalde profielen, zoals bv een IT’er, het positief kan zijn om met andere gemeenten samen te werken. En Wommelgem is zeker een mogelijke partner. Onze visie over een fusie blijft dezelfde: zolang niet verplicht, is dit niet aan de orde. We zullen de studie van Wommelgem doornemen en te gepasten tijde onze eigen studie hierover bestellen.”

Johan De Ryck (N-VA) wil ook nog niet van een fusie horen, maar verwacht nog dit voorjaar wel de eerste concrete samenwerkingsakkoorden met Wommelgem en Wijnegem. “Onze directeurs moeten dit voorbereiden. Het is toch te gek dat wij in Ranst twee kranen ter beschikking hebben en dat Wommelgem er dan nog een derde moet kopen, om vervolgens grotendeels ongebruikt in de garage te staan. Dat we alle drie tot dezelfde partij behoren en elkaar nu al geregeld treffen om samen te werken op het vlak van brandweer en politie maakt dat het water tussen onze drie gemeenten niet diep is.” (jaa)

Burgemeester Frank Gys in de lokettenzaal van zijn lokaal bestuur met het eindrapport van Probis.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV