De superfans van Toon Vandebosch maken zich op om te supporteren in Benidorm.© Koen Fasseur

Supporters van Toon Vandebosch trekken naar Benidorm om veldrijder aan te moedigen

Stabroek, Malle -

De fanclub van Toon Vandebosch is in het wereldje van de veldrijders in enkele jaren een vaste waarde gewonnen. Vooral het enthousiasme waarmee de supporters hun poulain aanmoedigen trekt (inter)nationaal de aandacht. Nu vertrekken 37 superfans naar Benidorm.

In Benidorm wordt zondag een wereldbekercross gereden. Voor de fanclub is de afstand naar Spanje geen reden om Toon Vandebosch niet te gaan aanmoedigen. 37 supersupporters vertrekken vrijdag naar Benidorm en maandag keren ze terug naar België. 

Maarten Dombrecht is medeoprichter van de fanclub en geeft uitleg. “Elk jaar organiseren we een internationale uitstap om Toon aan te moedigen. Meestal valt die supportersreis samen met het wereldkampioenschap. Nu niet, want het wereldkampioenschap wordt pas over twee weken gereden in Hoogerheide. Dat vonden we nu net iets te dichtbij om er een internationale reis van te maken.”

“In 2020 trokken we met een harde kern naar het WK in Zwitserland, in 2021 werd door corona alles afgelast en vorig jaar werd het WK in Amerika gereden. Dat vonden we net iets te ver weg en daarom zijn we in dat seizoen naar een koers in Frankrijk geweest.”

Clubcafé

Om in de sfeer te komen van de wedstrijd in Spanje, verzamelden de supporters in hun clubcafé ’t Zwart Schaap in Stabroek voor een Spaans feest. Maarten Dombrecht: “Dat stimuleert ons en geeft een verbonden gevoel. Wie naar Benidorm trekt, krijgt een strohoedje mee en een polo van de fanclub. We hopen dat Toon top is en ik verzeker je dat de andere supporters na de wedstrijd Toon Vandebosch en zijn supportersclub zullen kennen.”

Fans vieren hun held in het clubcafé in Stabroek.© Erik Vandewalle

In de poldergemeente zitten heel wat cyclocross-fanaten. Gewoon een wedstrijd volgen vinden ze best leuk, maar het krijgt allemaal meer bezieling wanneer er voor iemand uit de regio wordt gesupporterd. Dus gingen Maarten Dombrecht (23), William Pauwels (23), Victor (31) en Alexander (23) Marcus, Seppe Lietaer (23) en Philippe Fissers (30) enkele jaren geleden op zoek naar een cyclocrosser die ze wilden steunen met een fanclub. Na het raadplegen van onder meer de UCI-rankings kwamen ze terecht bij Toon Vandebosch uit Malle.

De veldrijder zelf reageerde in eerste instantie argwanend op het initiatief van de groep jonge Stabroekenaars. Dat is ondertussen verleden tijd, want waar de fanclub ook verschijnt, zorgt ze voor ambiance bij het aanmoedigen van hun veldrijder.

Erik Vandewalle

Accessoires horen erbij.© Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners