© Shutterstock
Deze manier van koffiezetten is verrassend genoeg meest duurzaam
Hoewel koffie niet bepaald de meest ecologische drankkeuze is, kunnen velen onder ons niet zonder hun dagelijkse dosis cafeïne. Bij gebrek aan beter gaan we dan maar op zoek naar de meest ecologische koffiekeuze en daarbij laten we ons vaker wel dan niet leiden door de verpakking. Een nieuwe Canadese studie heeft nu echter aangetoond dat die redeneerwijze niet per se juist is.
Van productie over verscheping tot verpakking: om de ecologische voetafdruk van een kopje koffie te bepalen, moet je rekening houden met een heleboel factoren. Omdat de verpakking de meest zichtbare factor is, heeft die de neiging om ons ecologisch denkproces te bepalen. Fout, zo blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door onderzoekers verbonden aan de University of Quebec in Canada.
Verpakking is bijkomstig
Alle elementen die de ecologische voetafdruk van koffie bepalen in acht genomen, zijn de productie en oogst verantwoordelijk voor 40 tot 80% van de broeikasuitstoot. Dat heeft onder andere te maken met de irrigatie en het gebruik van pesticiden. Daardoor blijft er in de totale ecologische voetafdruk relatief weinig plaats over voor de verpakking en is vooral de hoeveelheid koffie die je tijdens het brouwproces gebruikt doorslaggevend.
De onderzoekers kwamen zo tot de verrassende conclusie dat instantkoffie de beste keuze is voor wie een duurzaam kopje cafeïne wil consumeren. Er zijn minder koffiebonen voor nodig en de gemiddelde waterkoker gebruikt volgens de onderzoekers minder energie dan een koffiezetapparaat. Op de tweede plaats komen, misschien nog verrassender, koffiecups en -capsules. De hoeveelheid koffie daarin is gecontroleerd en ook de hoeveelheid water wordt zorgvuldig afgemeten. Het afval dat zulke koffiezetmethodes produceren, is natuurlijk niet verwaarloosbaar, maar is minder doorslaggevend voor de ecologische voetafdruk. “Ik denk niet dat capsules een mirakeloplossing zijn, maar het is een goed voorbeeld van hoe we als samenleving de neiging hebben om ons op cognitieve fouten te baseren”, aldus co-auteur Luciano Rodrigues Viana in een interview met BBC.
Op de derde en vierde plaats in het klassement komen ten slotte respectievelijk de cafetière en filterkoffie. Want hoewel die minder afval opleveren, hebben veel koffiedrinkers de neiging om meer koffie te gebruiken dan nodig, wat vervolgens weer meer broeikasgassen oplevert.
Hoofdpunten
Wout van Aert “verrast” door sterkere en sluwe Mathieu van der Poel: “Ik zat de hele koers als een laffe renner in het wiel”
VIDEO. Tranen bij kleine Georges: Wout van Aert kan zoontje niet troosten met zilveren medaille na WK veldrijden
Entourage van Mathieu van der Poel ontploft: “Tijdens die sprint gierde de adrenaline door ons lijf”
Mathieu van der Poel glundert na “fantastisch duel” met Wout van Aert op WK: “Eén van de drie mooie zeges uit mijn carrière”
MEER OVER Lifestyle
BEDPRAAT. “Hij duwde zijn middel omhoog en de harde stof van zijn jeansbroek wreef tussen mijn benen. Ik bewoog mee”
BV Hotspot. Lesley-Ann Poppe geeft zich bloot en op welke celeb lijkt Jitske Van de Veire?
Comfy Mary Janes, de perfecte make-upborstel en een chic sportjasje: de shopbuit van team Billie
In de praktijk van Rika Ponnet: waarom je na ‘casual’ seks vaak met een leeg gevoel achterblijft