Naya en Ioannis omringd door andere jonge Vlaamse topskiërs en de trainer van het Belgisch team.© RR

Naya en Ioannis samen naar Jeugd Olympisch Winterfestival in Italië: “We skiën al samen sinds ons derde levensjaar”

Schilde/Wijnegem/Friuli-Venezia Giulia -

Het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) selecteerde zeven jonge topsporttalenten uit het alpineskiën, biatlon en shorttrack voor de zestiende wintereditie van het Europees Jeugd Olympisch Winterfestival (EJOF), dat plaatsvindt van 21 tot 28 januari in het Italiaanse gewest Friuli-Venezia Giulia. Onder hen ook twee zeventienjarige skiërs uit het Antwerpse: Ioannis Bouas uit ’s-Gravenwezel en Naya Van Puyvelde uit Wijnegem. De twee leeftijdsgenoten staan sinds hun derde levensjaar samen op de latten.

© RR

Ioannis Bouas (17) kreeg zijn eerste zijn eerste skilesjes op driejarige leeftijd in de inmiddels afgebroken indoorskipiste Casablanca in ’s-Gravenwezel. Vandaag is dit talent lid van Skiclub Snow Valley met als thuisbasis de gelijknamige indoorskipiste in Peer.

“Wij danken hierbij de familie van Cor Mollin, eigenaar van de Indoorskipiste, voor de sportieve en financiële mogelijkheden die mij worden geboden”, aldus een dankbare Ioannis.

Toen Ioannis 6,5 jaar oud was, sloeg het noodlot toe: hij werd neergemaaid door een snowboarder. Resultaat: een dijbeenbreuk. Meteen waren alle tot dan toe geïnvesteerde tijd in zijn geliefkoosde sporten skiën en voetballen een maat voor niets is geweest. “Dank aan Cor Mollin om Ioannis terug op zijn ski’s te zetten”, aldus zijn papa Michaël Bouas. “Na hard werken en met ondersteuning van kinesist Lieven Maesschalck, is Ioannis terug boven water gekomen.”

Ioannis op het hoogste schavotje na een voorbereidingswedstrijd.© RR

Ioannis sloot zich aan bij het Lowlanders Ski Racing Team onder leiding van hoofdcoach Eric Stappers en behaalde meteen goede resultaten in zowel de slalom als reuzeslalom. Voor het seizoen 2022-2023 wordt Ioannis sportief ondersteund door de afdeling TOPsport van Sneeuwsport Vlaanderen, in een team van vijf atleten onder leiding van Xan Alaerts.

Dit jaar heeft Ioannis mooie vooruitgang kunnen boeken en heeft hij reeds twee internationale juniorenwedstrijden in Oostenrijk gewonnen. Hierdoor komt Ioannis in zijn leeftijdscategorie U18 de wereldranglijst Top 50 binnen gegleden.

“Deelnemen aan het Europees Jeugd Olympisch Winterfestival is een eerste bekroning voor het harde werk dat Ioannis reeds werd gepresteerd”, weet zijn vader. “Hij is fier om samen met Naya het Belgisch Team daar te mogen vertegenwoordigen. Ioannis hoopt verder te evolueren om in die zin nog hoger in de wereldranglijst te komen. De Olympische Spelen blijven zeker een doel op langere termijn.

Naya en Ioannis klaar voor de slalom.© RR

Zus achterna

Ook Naya Van Puyvelde (17) uit Wijnegem vertrekt vrijdag dus naar Italië. Zij volgde als kleuter de sporen van haar grote zus Yuna, die al skiede. “Het is ook daar dat ik de broertjes Ioannis en Christos Bouas heb leren kennen. Sindsdien hebben we bijna ons volledige skitraject samen doorlopen”, getuigt Yana. “Alle schoolvakanties trokken we naar bergen en de locaties waar de Belgische skiclubs wedstrijden organiseerden: Kaunertal, Sankt-Johann, Val Thorens, …. Tijdens de trainingen van het racing team volgde ik samen met Ioannis skiles bij een privé-monitor.”

“Vaak ook skieden we met de mama’s of papa’s. Iemand vooraan en iemand achteraan om ons in toom te houden en bij te sturen. Daar was snel een verschil tussen ons beiden duidelijk: Ioannis, de bedachtzame skiër die elke oefening tot in de perfectie wou uitvoeren. En dan was ik er, eerder de gevoelsskiër aan wie vooral niets ontsnapte van wat er naast de piste gebeurde.”

Toen de indoorpiste Casablanca in ‘s-Gravenwezel gesloten werd, verloren Ioannis en Yana elkaar even uit het oog en. Sinds 2013 skiën ze terug samen voor het Snow Valley Racing Team in Peer.

Vorig jaar werd Naya Van Puyvelde nog gehuldigd door de gemeente Wijnegem.© Hugo Gerstmans

Canada

“Nu, in het tweede jaar bij de volwassen, hoop ik verder te evolueren en mooie prestaties op Belgische en internationale wedstrijden te kunnen neerzetten, betere punten te scoren en hoger te klimmen in de wereldranglijst”, vertelt Naya gepakt en gezat.

“Daarnaast beoog ik een top 10- plaats te bereiken op deze Europese Jeugd Olympische Spelen. Een langeretermijndoel zijn de Olympische Spelen in 2026. Mijn deelname aan het WK junioren in Panorama, Canada, in maart 2021, was tot nu toe mijn meest waanzinnige ski-ervaring. De sneeuw was er geweldig. Totaal onverwacht werd ik derde op de slalom bij de U18. Een ervaring om nooit te vergeten.” (jaa)

© RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners