José Manuel Marques Dos Santos.© Victoriano Moreno

ALLEMAAL ANTWERPEN: “Met pensioen zijn is leuk, maar soms ook saai”

Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijganger van straat voor een fijn gesprek. Want iedereen heeft een verhaal. En zeker in Antwerpen. Vandaag: José Manuel Marques Dos Santos (67).

“Sinds twee jaar ben ik met pensioen. Dat is leuk, maar het is soms ook saai. Ik wandel veel. Wacht, ik laat je mijn stappenteller zien. Die staat nu al op 12.000 stappen. En we zijn nog niet klaar voor vandaag hoor.” 

“Ik heb hier in Antwerpen vijftien jaar lang gewerkt als pijpfitter. Ik maakte constructies voor pijpleidingen. Dat werk deed ik ook al toen ik nog in Portugal woonde. Maar daar verdiende ik veel minder. Hier in Antwerpen had ik soms een maandloon van 3.000 euro als ik wat extra uren klopte. In Portugal kreeg ik voor hetzelfde werk misschien 1.000 euro. Dus heb ik op een bepaald moment beslist om te verhuizen. Mijn droomberoep was het niet, maar ik vond het best oké.”

“Mijn familie woont nog in Portugal. Of toch mijn moeder. Mijn dochter is intussen met haar dochter verhuisd naar Californië, naar San Diego. Soms ga ik hen daar bezoeken. Het is er zalig. Ze wonen vlakbij de zee en het is er precies altijd zomer. Winter en koude, dat kennen ze daar niet. Maar zelf naar daar verhuizen, nee, daarvoor is het te laat.”

“Ik ben bijna 70 jaar en woon sinds twaalf jaar samen met mijn vriendin. Ik heb hier ook een kleinzoon. Hij is gisteren vier jaar oud geworden. A nice guy. Toen hij nog vlakbij woonde, heb ik veel op hem gepast. Nu zijn ze verhuisd naar Nijlen, waar hij naar school gaat. Maar wanneer ik tijd heb, stap ik in de auto en ga ik hem bezoeken.”

 evw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Allemaal Antwerpen