© RTV

Tien Mechelse basisscholen krijgen veiligere schoolomgeving: “Fietsen en wandelen stimuleren”

Mechelen -

De komende maanden voert de stad Mechelen kleine ingrepen uit om de omgevingen van tien basisscholen verkeersveiliger te maken. Er komen bijvoorbeeld bijkomende signalisatie, verkeersremmers en oversteekplaatsen. De aanpassingen kosten zo’n 86.000 euro, waarvan de Vlaamse overheid de helft bijdraagt.

Stijn Van de Sande

“In Mechelen komen dagelijks honderden kinderen met de fiets of te voet naar school”, zegt schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+). “Naast projecten als de Nieuwe Vesten, het inrichten van schoolstraten en meer structurele inrichtingswerken zetten we nu ook al voor het vierde jaar op rij in op het verkeersveilig inrichten van schoolomgevingen. Het gaat bijvoorbeeld over het plaatsen van octopuspalen en het aanbrengen van extra wegmarkeringen, verkeersremmers, fietsoversteekplaatsen en kiss and ride-zones.”

“De aanpassingen zijn snel uitvoerbaar en komen in een straal van honderd meter rond de schoolpoort of tot aan het eerste kruispunt als dat verder dan honderd meter van de school ligt”, aldus Vanmarcke. “We willen alle aanpassingen nog voor de paasvakantie uitvoeren. Daarmee gaat een investering van 86.246 euro gepaard. De Vlaamse regering draagt de helft van dat bedrag bij. De Vlaamse overheid focust met haar subsidie op schoolomgevingen omdat heel wat verkeer daar samenkomt.”

Keuze voor de fiets stimuleren

“Niet alleen op school zelf leren kinderen vaardigheden die in de rest van hun leven belangrijk zijn, ook op weg ernaartoe kan er geleerd worden”, zegt schepen van Onderwijs Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+). “Naast het feit dat dit een gezonde en duurzame keuze is, geeft te voet of met de fiets naar school gaan ook de kans om in de praktijk te leren over het verkeer. Om dit mogelijk te maken en te stimuleren, maken we de schoolomgevingen veiliger. Dat heeft voordelen voor iedereen.”

De tien basisscholen waarvan de omgeving de komende weken veiliger gemaakt wordt, zijn De Abeel (Ivo Cornelisstraat), de Sint-Maartenschool (Hombekerkouter), De Puzzel (Leuvensesteenweg), De Vlieger (Steenweg op Heindonk), Het Zonnehuis (Lijsterstraat), De WEGwijzer (Lakenmakersstraat), De Baan (Oude Antwerpsebaan), De Wondertuin (Bleekstraat), De Spiegel (Ten Moortele) en de Esdoornschool (Bankstraat). (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen