Vlnr: Cindy Simons, Guido Vaganée, Yonathan Bosman en Geert Teughels.© Erik Van Eycken

N-VA Bonheiden wil ‘Raad van alle Burgers’: “Gemeenteraad moet opnieuw het belangrijkste beslissingsorgaan worden”

Bonheiden -

Oppositiepartij N-VA Bonheiden-Rijmenam komt met een ambitieus plan om na de volgende verkiezingen de afstand tussen de minder- en meerderheidspartijen in de gemeenteraad overbrugbaar te maken en stelt de ‘Raad van alle Burgers’ voor. “De gemeenteraad moet opnieuw het hoogste beslissingsorgaan worden, het college heeft een uitvoerende taak”, zegt N-VA fractieleider Guido Vaganée.

Erik Van Eycken

N-VA Bonheiden-Rijmenam wil een brug bouwen tussen de verschillende politieke fracties. “Want het is nu meer dan ooit nodig. Onze gemeente staat namelijk voor grote uitdagingen. Het gemeentelijk budget staat onder druk. De schuldgraad van onze gemeente zal tijdens deze legislatuur gestegen zijn met meer dan 700%. De hyperinflatie versterkt deze neergang nog extra. De afvalophaling wordt duurder, de personeelskosten is buitensporig, maar ook de bijdrage voor brandweer en politie gaat de hoogte in”, aldus Vaganée.

“Wij kijken naar de toekomst en willen sneller en efficiënter kunnen inspelen op de noden van de burger en tegelijkertijd meer jongeren warm maken om zich bij een politieke fractie aan te sluiten”, klinkt het bij voorzitter Yonathan Bosman.

N-VA wil af van het naar eigen zeggen ‘conflictmodel’ tussen meerderheid en coalitie. “Dat staat vaak een breed gedragen besluitvorming in de weg”, klinkt het bij de N-VA. “We willen na de verkiezingen van 13 oktober 2024 voor elk gemeenteraadslid een gelijkwaardige stem.”

Raadslid Geert Teughels geeft meer uitleg.© Erik Van Eycken

“De gemeenteraad moet opnieuw het belangrijkste beslissingsorgaan van de gemeente worden, terwijl in de praktijk nu het college de beslissingen neemt. De burger moet centraal staan in het gevoerde beleid, vandaar onze ‘Raad van alle Burgers’, voegt Vaganée toe. “Ons raadslid Karolien Huibers vroeg maanden geleden al om met alle partijen samen te komen over de partijgrenzen heen om samen te bekijken wat op financieel vlak nog kan en moet in onze gemeente. De huidige meerderheid ging hier niet op in”, zegt Vaganée.

Denktank

“De gemeenteraad moet opnieuw in ere worden hersteld. Hierdoor wordt de raad weer een denktank waar iedereen naar eigen geweten zelf kan beslissen of een voorstel aanvaard wordt of niet. Het wordt ook een leidend orgaan waarin de stem van elke Bonheidenaar of Rijmenammenaar zal worden gehoord”, aldus raadslid Geert Teughels.

N-VA gaf meer toelichting via een live Facebook-uitzending.© Erik Van Eycken

“Tijdens elke gemeenteraad willen we een vast agendapunt voorzien. Een moment waar burgers ideeën van algemeen belang kunnen aanbrengen of de mogelijkheid krijgen om te reageren op een agendapunt. De gemeenteraad wordt zo een beetje een burgerraad, het college dat nu een machtsorgaan is, moet vooral uitvoerend werken”, legt gemeenteraadslid en Kamerlid Wim Van der Donckt uit.

Elke stem

Bestuurslid Cindy Simons voegt nog toe dat de ‘burgeragenda’ en de nieuwe wijze van werken niet alleen een opwaardering van de stem van de inwoners is. “Het kan ook een extra motivatie zijn om in oktober 2024 naar de stembus te trekken. Het zijn immers de eerste verkiezingen zonder opkomstplicht. Mensen hebben nieuwe frisse ideeën nodig om gemotiveerd te blijven.”

De partij legt de plannen in detail uit tijdens een webinar op 7 februari om 20 uur.

Fractieleider Guido Vaganée legt de plannen uit.© Erik Van Eycken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners