Dankzij de buren waren er toch mensen aanwezig op het afscheid van antiquair Dirk Van Veen.© Jan Van der Perre

Dichters van De Eenzame Uitvaart willen doorstart maken in Antwerpen

Antwerpen -

De landelijke coördinator van dichtersinitiatief De Eenzame Uitvaart wil in gesprek gaan met de stad Antwerpen, het OCMW en de begrafenisondernemer die de stadsbegrafenissen coördineert, om een doorstart te geven aan het project. “Ook als er een paar mensen op de uitvaart zijn, kan iemand eenzaam gestorven zijn. Die grens mag niet zo strikt worden gelegd”, zegt Lotte Lola Vermeer.

Maaike Floor

Bij het afscheid van Dirk Van Veen van antiquariaat De Oude Wereld bleek dat De Eenzame Uitvaart in Antwerpen al twee jaar zo goed als stil ligt. Omdat begrafenisondernemer Cornelis Janssens probeert om ten minste één buur of kennis te vinden om de begrafenis van iemand bij te wonen die eenzaam gestorven is, worden de dichters van De Eenzame Uitvaart niet meer benaderd om een persoonlijke ode te schrijven.

“Dat vinden wij heel jammer”, zegt Lotte Lola Vermeer die het project nationaal coördineert. “Ook als er mensen op het afscheid aanwezig zijn, kan dat betekenen dat iemand eenzaam was en kan een persoonlijk gedicht van een van de dichters heel waardevol zijn als poëtisch laatste saluut. Het gedicht is iets blijvends en een tegemoetkoming van de maatschappij ook voor de eenzaamheid in de stad.”

De coördinator stelt voor om iets soepeler om te springen met de huidige richtlijnen. “Als er niemand is die zich bekommert om een persoonlijk woordje, bidprentjes of muziek, dan zou een gedicht wel toepasselijk zijn, zoals bij de antiquair. Het is echt niet voor te stellen dat er tussen de 500 Antwerpenaars die jaarlijks een stadsbegrafenis krijgen, geen eenzame mensen zijn. In Leuven worden de dichters zeker vier of vijf keer per jaar betrokken bij een uitvaart.”

VONK & Zonen, de organisatie achter De Eenzame Uitvaart, wil overigens ook uitbreiden naar andere steden in Vlaanderen, zoals Brugge en Kortrijk. Lotte Lola Vermeer: “Ook ander steden mogen zich aanmelden als ze interesse hebben, voor de provincie Antwerpen denk ik dan aan Turnhout of Mechelen bijvoorbeeld.” De kosten voor de dichter (ongeveer 250 euro) worden meestal gesplitst tussen de stad en De Eenzame Uitvaart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners