© Theo Derkinderen

Parket eist twee jaar cel tegen bestuurslid van paardenvereniging wegens aanranding van tienermeisjes

Bornem -

Een 66-jarige man moest zich donderdag verantwoorden op de correctionele rechtbank voor feiten van aanranding. Zo zou hij tienermeisjes, die hij kende van de paardenvereniging waar hij bestuurslid was, hebben betast. De man ontkende de feiten met klem en sprak onder meer over jaloezie en wraak tegen hem.

Theo Derkinderen

De zaak ging aan het rollen in de nasleep van de MeToo-beweging. Verschillende organisaties installeerden meldpunten waar slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag terechtkonden. Ook in de paardenwereld waren er meldpunten. “En zo kwamen er enkele meldingen binnen over de 66-jarige Bornemnaar. Hij zou grote interesse hebben gehad voor jonge tienermeisjes. De man zou geschenkjes geven aan de meisjes, hen belagen en betasten. Vanuit de club in kwestie werd aan de meisjes dan ook de raad gegeven om klacht in te dienen”, vertelde de openbare aanklager.

Een van de meisjes verklaarde aan de politie dat ze 15 jaar was toen de man haar begon lastig te vallen. Zo zou hij haar kleedje hebben opengetrokken om te kijken welke kleur van beha ze droeg. “Maar hij trok ook haar short en slipje naar beneden om te kijken of ze intiem geschoren was. En het slachtoffer liet tijdens haar verhoor ook de naam van twee zussen vallen. Twee meisjes die ook door de man zouden lastiggevallen zijn. Die meisjes verklaarden onder meer dat ze bij de borsten werden vastgepakt en dat de man met zijn hand tussen hun benen voelde.”

Geloofwaardig

Voor het parket was het duidelijk dat de zestiger zwaar in de fout was gegaan. “Voor ons is er hier geen sprake van een georkestreerde actie tegen meneer. De verklaringen van de slachtoffers zijn geloofwaardig”, zei de aanklager nog en eiste twee jaar cel.

De Bornemnaar vroeg evenwel de vrijspraak. “Ik stel mij de vraag of het onderzoek wel voldoende is gevoerd. A charge en à décharge”, reageerde advocaat Peter Heymans. “Toen de club aan mijn cliënt vroeg om bestuurslid te worden, zijn verschillende andere mensen jaloers geworden en toen zijn de problemen ook begonnen. Mijn cliënt heeft zich ooit boos gemaakt tegen een van de vermeende slachtoffers. Dat was omdat hij in haar auto een joint had aangetroffen. Hij heeft haar duidelijk gemaakt dat hij dat niet oké vond.”

“Verschillende mensen zeggen dat de man voor iedereen empathie had. Een ander lid van de club noemde mijn cliënt zelfs haar tweede vader. Nog iemand anders noemt hem een lieve man. Ik kan maar tot één conclusie komen: dat deze man de feiten niet heeft gepleegd.”

De rechtbank velt ten vroegste op 16 februari een vonnis. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen