De leerlingen met hun ham. — © RR
Slagerij PIVA haalt 5 van de 6 hoofdprijzen binnen op Saveurs et Métiers: “Zeg niet zomaar hesp tegen ham van PIVA”
Op de vakbeurs Saveurs et Métiers in Namen hebben de leerlingen slagerij van PIVA bewezen uitstekende ham te kunnen bereiden. Vzw De Belgische Beenhouwerij organiseerde er een nationale vakwedstrijd met als thema ‘kookham’. De leerlingen van vijfde jaar slagerij en duaal leren sleepten daar maar liefst vijf van de zes hoofdprijzen in de wacht.
“Zeg niet zomaar hesp tegen een ham van PIVA”, zegt Bert Vogels, technisch adviseur slagerij bij het provinciaal instituut. Dat Vogels zulke zelfverzekerde woorden in de mond durft te nemen, heeft wellicht veel te maken met de glansprestatie.
Op de vakbeurs Saveurs et Métiers voor voedingsretail in Namen blonken zij uit in een wedstrijd die uitging van De Belgische Beenhouwerij. De opzet van de wedstrijd voor studenten, die opgedeeld was in twee rubrieken, luidde eenvoudig: bereid de lekkerste klassieke kookham of de beste fantasiekookham.
In de eerste categorie stonden leerlingen van PIVA op het hoogste en op één na hoogste schavotje. Senne De Cloedt behaalde goud met natuurham, Kenji Fioole eindigde op de tweede plaats, eveneens met natuurham. Bij de beoordeling werd gelet op smaak, geur, textuur, snijbaarheid en uitzicht.
In de rubriek fantasieham, waar de beoordelaars focusten op originaliteit en creativiteit, sleepten de leerlingen van het vijfde jaar slagerijtechnieken alle prijzen in de wacht. Olvier Vervaet stond op één met kruidenham, Nick Vyt op twee met gebakken beenham en Rory Roofthooft op drie met honingham. (lava)
Hoofdpunten
Antwerpse rapper Para Turk slachtoffer van home invasion na uit de hand gelopen ruzie op TikTok: “Hij heeft een domme zet gedaan”
Belgisch koppel weigert vliegticket voor baby te kopen en laat kind achter in Israëlische luchthaven
Onderzoeksrechter naar ziekenhuis na aanval door verdachte (28) tijdens voorleiding
Biba is Velo-recordhouder van 2022 met meer dan 2.000 ritten: “Dankzij de fietsen ontdekte ik nieuwe plekken in de stad”