© UPC

Voortaan meer zorg op maat bij crisisopname in psychiatrisch centrum

Duffel -

Patiënten die in een psychische crisis worden opgenomen in het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel komen in de toekomst terecht op een High & Intensive Care Unit, ofwel HIC. Daar staan intensieve zorgen op maat van de noden van een patiënt centraal.

Chris Van Rompaey

Extra zorgverleners en het werk anders organiseren, maken meer ruimte voor een-op-eencontact tussen patiënt en zorgverlener, zeker in acute crisissituaties. “We staan voortaan meer midden de leefgroepen. Aanwezig zijn, heel dicht naast je patiënt gaan staan en op die manier escalatie van crisissen vermijden. We praten in gesprekken rond zorgafstemming niet alleen over de patiënt, maar proberen deze samen met naasten en het externe hulpverleningsnetwerk zoveel als mogelijk actief te betrekken. Alle patiënten krijgen een persoonlijke begeleider met wie ze samen hun traject afleggen en in gesprek kunnen gaan over de verwachtingen”, vertelt Vanessa Aerts, hoofdverantwoordelijke op de afdeling.

Huiselijker

Wie verblijft in de gesloten opnamedienst krijgt standaard een eenpersoonskamer toegewezen in het high care-gedeelte. Architecturale aanpassingen geven de afdeling een meer geborgen en huiselijker karakter met onder meer dimbare lichten, planten en kunst aan de muur. In geval van ernstige ontregeling, bijvoorbeeld bij agressie of een sterk toegenomen risico op suïcide, kan de patiënt tijdelijk terecht in het intensive care-gedeelte, net naast de leefgroepen. Daar bevinden zich kamers die meer lijken op gewone patiëntenkamers, maar met minder prikkels en meer beveiliging. In dit gedeelte kan men de zorg opschalen en er is ruimte voor meer een-op-eenbegeleiding. De deur kan er open blijven en er is de mogelijkheid tot rooming-in, waarbij een familielid of vriend aanwezig mag zijn en zelfs mee kan overnachten.

Didier Schrijvers.© UPC

“Vroeger was er enkel de keuze tussen verblijven in een leefgroep of afzonderen in een kale en koude afzonderingskamer”, zegt Didier Schrijvers, psychiater op de afdeling. “Maar de realiteit is niet zo zwart-wit. Nu kunnen we meer op maat werken. Escalaties kan je echter nooit helemaal uitsluiten. Zijn ook de zorgen op de intensive care onvoldoende en blijkt afzondering toch onvermijdelijk, dan wordt die in de tijd maximaal beperkt.”

UPC Duffel krijgt voor de realisatie extra personeel van federaal minister van Volksgezondheid Vandenbroucke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Duffel