Groen-voorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naj.© Alexander Meeus

DISCUSSIE. Is een aparte groene partij nog van deze tijd?

De Antwerpse rector Herman Van Goethem pleit voor versmelting van politieke partijen in het centrum. “De traditionele partijen zijn electoraal te zwak voor een sterk centrum. Groen scoort ook niet goed. In plaats van vijf centrumpartijen, de N-VA erbij gerekend, zouden we naar drie, maximaal vier moeten gaan.” Ben jij het eens met zijn pleidooi en is er volgens jou nog wel plek voor een aparte ecologische partij?

De rector, die ook historicus is, zegt dat de versplintering van het centrum een groot probleem is en dat de liberalen, socialisten en christendemocraten geworteld zijn in het verleden.

LEES OOK. Rector UA Herman Van Goethem pleit voor fusie centrumpartijen: “Is bijvoorbeeld een aparte groene partij nog van deze tijd?”

Over Groen zegt Van Goethem: “Is een aparte groene partij wel van deze tijd?” De rector noemt Groen “een partij die op één thema zit, waar ze dan in ondergeschikte orde andere thema’s aan koppelt”. “Terwijl een partij over alle aspecten van het beleid een programma moet hebben. Anderzijds zou het klimaat in het programma van elke partij aanwezig moeten zijn.”

Groen ziet dat anders, zo laten covoorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji weten: “De groene ideologie, het ecologisme, is relevanter dan ooit. Een sterke groene partij is de enige garantie op moedige politici en complexloze progressieve ideeën.”

Wat vind jij? Is er in het huidige politieke landschap nog plek voor een aparte groene partij?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER