Bij de explosie sneuvelde een raam. De bewoner kreeg glas in zijn haar.© BFM

“Brakke Boys” veroordeeld tot vier jaar cel voor aanslag met vuurwerkbom

ANTWERPEN -

De correctionele rechtbank heeft drie mannen veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de aanslag met een vuurwerkbom, in de Sint-Michielsstraat in Wommelgem.

vdaa

De feiten dateren van 19 december 2020, toen de Sint-Michielsstraat in Wommelgem werd opgeschrikt door een luide explosie. De bewoner van het geviseerde huis zag plots een licht branden aan zijn raam, gevolgd door een sissend geluid. “Er volgde een knal en de bewoner kreeg glas in zijn haar. Hij raakte niet gewond”, aldus de procureur.

Het slachtoffer stuurde de politie in de richting van Andy K., de nieuwe vriend van zijn ex-partner. Enkele dagen later kreeg het slachtoffer via Facebook Messenger een filmpje van de explosie doorgestuurd.

Het onderzoek bracht de betrokkenheid van Andy K. , Michael P. en Richie V.H. aan het licht. De speurders ontdekten een chatgroep in de geëncrypteerde chatapp Signal, waarin de “Brakke Boys” bespraken hoe ze de aanslag zouden uitvoeren. “In die chatgroep hadden ze het over de feiten en over cobra’s (zwaar vuurwerk, red.).”

De mannen spraken vrijuit over hun plannen. Zo stuurde een van hen dat het tijd was voor “showtime en vervroegd Nieuwjaar”. Een andere maakte duidelijk dat “het ging knallen”. In de chatgroep werd na de aanslag ook een artikel over de feiten gedeeld. Uit het onderzoek bleek dat Andy K. de aanstoker was, Michael P. had de bom geplaatst en Ritchie V.H. maakte het filmpje. Het parket vorderde de zwaarste straf tegen P. Niet alleen was hij de uitvoerder, maar hij werd ook al tien keer correctioneel veroordeeld. De aanklaagster vroeg 55 maanden cel tegen de man uit Schoten. Zijn kompanen riskeren vier jaar gevangenis.

Meester Thibaud Delva pleitte voor Michael P. Hij meende dat de feiten samenhangen met gelijkaardig feiten waarvoor zijn cliënt reeds eerder veroordeeld werd. De rechtbank aanvaardt die argumentatie en meent dat de straf opgeslorpt moet worden. In plaats van 55 maanden, legt de rechtbank Michaël P. een bijkomende bestraffing van 18 maanden op.

De twee andere verdachten krijgen wel de straf die het openbaar ministerie had gevraagd: vier jaar effectieve gevangenisstraf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen