Voor 447.000 euro is de kerk van jou.© Ward Bosmans

Sint-Vincentius a Paulokerk van Branst staat te koop

Branst -

Nadat andere plannen met het gebouw in het water vielen, staat de Sint-Vincentius a Paulokerk in Branst (Bornem) te koop. De kerkraad wil minimum 447.000 euro voor het gebouw, bovenop een waterdichte garantie over de bestemming ervan.

Ward Bosmans

De neogotische kruiskerk, gelegen in het centrum van de Bornemse deelgemeente Branst, is gebouwd in 1900 en heeft een oppervlakte van ruim 600m². De Kerkraad en de gemeente Bornem zijn al lang op zoek naar een herbestemming van het gebouw. “Eerst was het de bedoeling om van de kerk een gemeenschapshuis te maken. Het gebouw zou dan gerenoveerd worden. Maar in Branst is er al een gemeenschapshuis dat beter geschikt is. Dan was er sprake om van de kerk een regionaal erfgoeddepot te maken. Maar die plannen zijn vooral financieel niet haalbaar. Dus zat er voor ons niets anders op dan de kerk van Branst te verkopen”, zegt Eugeen van Lent van de Kerkraad.

Het verkopen van de kerk wordt niet door iedereen in Branst in dank afgenomen. Op de sociale media wordt door de actiegroep #TeamBranst opgeroepen om de kerk terug te geven aan de inwoners van het dorp. “Ik begrijp die commotie, maar de kerk mag niet blijven leegstaan want dan is het gebouw binnen de kortste keren verkommerd. We hebben aan de mensen achter de actiegroep gevraagd om een voorstel te doen. Ze kunnen ook altijd meedoen met de bieding. Ook de gemeente heeft hen dat al gevraagd”, reageert Van Lent.

Wie de kerk wil kopen moet minstens 447.000 euro op tafel leggen én een gefundeerd dossier over de aard van de herbestemming. “De ingediende projecten en biedingen worden door de Kerkraad beoordeeld in overleg met het bisdom. De aard van het ingediende project weegt voor 65% op de beslissing, het financiële voor de overige 35%. Geïnteresseerden kunnen nog tot 24 april hun project en bieding indienen onder gesloten omslag.”

Voorwaarden

“Waar we zelf aan denken? De kerk in Weert is ook verkocht en daar is nu een kunstencentrum. Dat lijkt ons een mooie invulling, maar het kan natuurlijk niet overal hetzelfde zijn. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het project. Zo moet onder andere de toren behouden blijven en we zouden ook graag zien dat de gemeenschap er nog toegang toe heeft. Ideaal zou zijn als het gebouw zijn maatschappelijke functie kan behouden. Wie de kerk binnen de vijftien jaar zou doorverkopen, moet een fikse boete betalen”, besluit Eugeen Van Lent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners