Achter evenement in Putte zit pakkend verhaal: “We nemen altijd een stuk Lego van Joan mee, zodat hij er toch bij is”

Putte -

In GC Klein Boom in Putte wordt op 11 en 12 maart voor het eerst een groot Lego-evenement georganiseerd. Fans van de Deense bouwsteentjes kunnen er hun hart ophalen in de exporuimte van 800 vierkante meter. De organisatie gebeurt door een Limburger die een heel specifieke reden heeft om dit te organiseren ten voordele van het Kinderkankerfonds. “We nemen altijd een stuk Lego van Joan mee naar beurzen, zodat hij er toch bij is”, klinkt het.

Bert Provoost, Hanne De Belie

De organisator van het evenement is Ronny Aerden uit Heusden-Zolder. De man en zijn gezin werden niet gespaard door het ongeluk. Ze kregen twee keer met kanker te maken en dat inspireerde hem iets te organiseren voor het Kinderkankerfonds. “Ik heb zelf een zoon verloren aan deze ziekte en mijn tweede zoon is genezen. Daarom dat ik geregeld een beurs organiseer voor het Kinderkankerfonds”, verklaart Ronny.

Elf jaar geleden overleed zoon Joan aan een hersentumor. Hij was toen twintig. Al na drie maanden werd de ziekte bij hem ontdekt. Hij had retinoblastoma, een tumor die begint achter het oog en doortrekt naar de hersenen. “Zijn oog werd verwijderd en door zijn goed oog zag hij nog maar 10%. Hij heeft altijd goed zijn plan getrokken en hij stond heel positief in het leven. Op zijn 12de was hij zelfs kankervrij”, zegt Ronny.

Joan overleed elf jaar geleden.© Karel Hemerijckx

Maar op zijn 19de werd een nieuwe tumor ontdekt. “Het zat in zijn hoofd, in zijn gezicht, in zijn longen. Amper vijf maanden later overleed Joan. Zijn streefdoel was 20 worden. Dat heeft hij net gehaald”, klinkt het.

Ook broer ziek

Twee jaar na Joans dood werd ook broer Thierry ziek, hij kreeg botkanker. “Onze dochter Kirsten vreesde dat ze opnieuw een broer zou moeten afgeven. Volgens de specialisten was het twee keer pech, het was niet genetisch”, zegt Ronny. “Na een lange behandeling werd hij gelukkig genezen verklaard op zijn 18de.”

Nu wil de familie dus iets doen om kinderen in vergelijkbare situaties een beetje te helpen. Of je kunt in dit geval beter zeggen: ze willen hun steentje letterlijk en figuurlijk bijdragen. Want de hele familie is begeesterd door Lego. “Lego is een passie van ons allemaal. Toen Joan gestorven is, is zijn Lego door de rest van de familie overgenomen. We nemen altijd een stuk Lego van Joan mee naar beurzen zodat hij er toch bij is”, zegt Ronny.

Ronny, Suzy en Thierry Aerden: de passie voor Lego zit in de familie.© Karel Hemerijckx

Op 11 en 12 maart vindt de eerste Putse editie plaats van wat officieel ‘Heel Putte bouwt met Deense bricks’ heet. De toegangsprijs bedraagt 3 euro. Bezoekers kunnen er op zaterdag tussen 10 en 18u en op zondag tussen 10 en 17u terecht. Er is een cafetaria, een kinderbouwhoek, een tweedehandsverkoop en randanimatie. Er komen tientallen exposanten op in totaal 800 vierkante meter exporuimte. De opbrengst is volledig voor het Kinderkankerfonds.

LEES OOK. Nijlense Lego-fan Chris (65) bouwt mini-Legoland in woonkamer: “Het bouwen werkt therapeutisch voor mij”

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht