Het slachtoffer dacht dat het op een echt pistool ging, later bleek het om een alarmpistool te gaan. ©  Shutterstock

Celstraf met uitstel voor Pool die Russische roulette speelt met collega: “Ik hoorde wapen klikken en dacht dat mijn leven voorbij was”

Wiekevorst -

De Mechelse strafrechter heeft een Poolse man veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel voor ernstig geweld tegen een collega. Niet alleen sloeg hij het slachtoffer meermaals met de kolf van een pistool, hij speelde ook Russische roulette. Hij plaatste de loop van het pistool tegen het hoofd van zijn collega en haalde de trekker drie keer over. Het slachtoffer doorstond doodsangsten.

Theo Derkinderen

In de zomer van 2021 verbleven Daniel D., een Pool, en een Bulgaarse collega in een woning in Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) die ze van hun werkgever mochten gebruiken. Eind augustus sloegen de stoppen bij D. volledig door. “Toen zijn Bulgaarse huisgenoot lag te slapen, sloeg de Pool hem met de kolf van een pistool. Het slachtoffer moest meerdere uithalen tegen zijn hoofd incasseren”, zei openbaar aanklager Bjorn Vervoort. “Naast kneuzingen liep de man ook een open wonde aan de neus, het oor en het achterhoofd op.”

Daarmee stopte het geweld niet. D. snauwde de Bulgaar toe dat ze Russische roulette gingen spelen. “Hij plaatste de loop van het pistool meerdere keren tegen het hoofd mijn cliënt en haalde de trekker ook meermaals over. Op dat ogenblik dacht meneer dat het afgelopen was met zijn leven en dat er een kogel uit het pistool zou komen”, lichtte advocate Antoinette Spreutels namens het slachtoffer toe. “Hij is uiteindelijk kunnen wegvluchten omdat de vriendin van Daniel D. binnenkwam. Tot op vandaag heeft het voorval een enorme impact op het leven van mijn cliënt. Hij kon na de feiten in een ander appartement terecht, maar hij leefde met de daver op zijn lijf en sloot zich elke dag op. Uiteindelijk is hij teruggekeerd naar Bulgarije en heeft hij tot op vandaag nachtmerries over en door het incident.”

Alarmpistool

“Drie keer heb ik het wapen horen klikken toen Daniel D. het tegen mijn hoofd hield. Drie keer dacht ik dat mijn leven voorbij was”, zei de Bulgaar tijdens het proces aangeslagen. Uiteindelijk bleek het niet om een echt wapen te gaan maar om een alarmpistool. “Maar het zag eruit als een echt pistool en ik dacht ook dat het een echt wapen was”, zegt het Bulgaarse slachtoffer.

Daniel D. gaf tijdens het proces toe dat hij geslagen had. “Maar hij ontkent dat hij een spelletje Russische roulette heeft gespeeld”, vertelde advocaat Cédric Monheim. “De aanleiding van het geweld was een discussie en daarop heeft mijn cliënt disproportioneel gereageerd. Dat beseft hij zelf ook. Hij had nooit mogen slagen.”

Het Openbaar Ministerie had twee jaar gevangenisstraf gevorderd, temeer omdat het slachtoffer meer dan vijf maanden arbeidsongeschikt is geweest. De verdediging drong aan op een straf met uitstel en daar ging de rechter op in. Daniel D. liep drie jaar cel met uitstel op. Aan het slachtoffer moet hij meer dan 15.000 euro schadevergoeding betalen. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen