© BELGA

Hoofdonderzoeker aanslag Maalbeek: “Meer volk in tweede metrostel waar bom ontplofte, dan in derde, waar El Bakraoui eerst was”

Er zat meer volk in het tweede metrostel, waar Khalid El Bakraoui zich opblies op 22 maart, dan in het eerste metrostel, waarin hij zich eerst bevond. Dat zei Laurent Megank, de hoofdonderzoeker aangesteld na de aanslag in Maalbeek, woensdag tijdens de voorstelling van de eerste onderzoeksdaden in Maalbeek. Waarom El Bakraoui van metrostel veranderde voor de ontploffing, zal wel nooit duidelijk zijn, zei hij.

Bron: Belga

Megank verklaarde hoe hij als de eerste onderzoeksdaden onder meer bij de MIVB de beelden opvroeg van in het station van Maalbeek. Om 21.28 uur op 22 maart duikt een eerste beeld op van de vermoedelijke dader, uiteindelijk geïdentificeerd als Khalid El Bakraoui.

LEES OOK. “Ik zei alleen maar ‘Ja, ja, ja’ en draaide met mijn ogen”: het verhaal van taxichauffeur die terroristen naar Zaventem bracht

Hij wordt beschouwd als verdacht, omdat hij enkele seconden voor de ontploffing van metrostel veranderde, dat hij een rugzak droeg die zwaar leek en omdat de foto overeenkomt met lichaamsdelen die werden gevonden op het perron. “Door de zware rugzak en het feit dat we geen romp vonden, konden we vermoeden dat het ging om een kamikaze”, aldus Megank. Onderzoeksrechter Berta Bernardo Mendez verklaarde ook dat de beelden vergeleken werden met het hoofd dat werd aangetroffen onder een vuilbak op het perron, en dat er “aanzienlijke overeenkomsten” waren.

Waarom El Bakraoui uiteindelijk van metrostel veranderde voor hij zijn bom liet ontploffen, weten de speurders niet. Ze telden wel hoeveel mensen er zich in beide metrostellen in kwestie bevonden: 55 in het derde stel, waarin hij zich oorspronkelijk bevond, en 70 in het tweede stel, waar hij de bom uiteindelijk deed ontploffen. “Door de indeling van de metro, met vier afzonderlijke stellen, vermoeden we wel dat hij niet wist hoeveel mensen er in de andere wagons zaten”, voegt onderzoeksrechter Olivier Leroux toe.

LEES OOK. Speurders stonden na terreuraanslag voor verscheurende keuze: rinkelende gsm’s van slachtoffers opnemen of negeren?

LEES OOK. Advocaten over de oproep om begrip te tonen voor hun collega’s op het terreurproces: “Ze verdedigen verdachten, niet de misdaden die ze gepleegd hebben”

LEES OOK. Daar kwam die stank dus vandaan: vlak boven hun hoofd waren ze in ijltempo onstabiele bommen aan het maken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER