Zoek de pad (tip: er zijn er twee) tussen de salamanders.© RR

Paddenoverzet op Hertberg zet vooral salamanders over

Herselt

Door de opvallend zachte temperaturen in de periode rond Kerstmis en Nieuwjaar raakte de natuur een beetje van slag, zodat rond heel wat vijvers, poelen en andere wateren de paddenoverzet extra vroeg werd opgezet.

Dat gebeurde ook op het provinciaal domein Hertberg in Herselt. Daar gingen de vrijwilligers op oudejaarsdag al van start met de overzet. Veel padden hebben ze nog niet moeten helpen: in de voorbije achttien dagen zagen de dierenvrienden nog maar acht padden in hun opvangemmers opduiken. Die beestjes zijn dus nog niet erg actief, in tegenstelling tot de salamanders.

In minder dan drie weken zijn er al 447 mannetjes en 98 vrouwtjes van de kleine watersalamander de gevaarlijke weg overgeholpen. “Het totaal aantal amfibieën dat in Vlaanderen wordt overgezet neemt elk jaar af. Elk dier telt. Wij zijn dus erg blij met ons team straffe vrijwilligers”, klinkt het bij het provinciaal domein. In hoeverre de huidige vrieskou hen nu bedreigt, valt wellicht pas in de lente vast te stellen. (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners