© Mpics

Deze vijf clubs uit eerste provinciale zijn bezig met licentie voor nationaal voetbal

Berg en Dal (42 punten), Berlaar-Heikant (38), Sporting Tisselt (37), Ternesse (32) én KFC Kontich (27) werken momenteel aan hun licentiedossier voor de nationale reeksen. Het belooft dus spannend te worden om de drie eindrondetickets te bemachtigen. “Binnen de club is er nu wél veel enthousiasme.”

Dries Van Thielen

Sporting Tisselt, dat de eerste periodetitel op zijn naam kon schrijven, is volop bezig met het opmaken van een licentiedossier. “Het gaat echt heel snel”, aldus coach Frank Staes. “Vorig jaar promoveerden we als zevende naar eerste provinciale en ook dit seizoen sprokkelen we gemakkelijk punten. In tegenstelling tot vorig jaar is er nu wél veel enthousiasme om verder te doen. Eerst willen we deelnemen aan de interprovinciale eindronde, daarna zien we wel. We hebben het grote geluk dat onze groep grotendeels behouden blijft. Daarnaast konden we ook heel wat jong talent vastleggen. ”

“Het vraagt wel wat inspanningen”, weet voorzitter Leo Meysmans. “Zo weet ik dat een belangrijke licentievoorwaarde de compartimentering van de supportersvakken is. Dat is bij ons momenteel niet het geval. Maar daarvoor zouden we uitstel krijgen tot volgend jaar.”

KFC De Kempen

In tegenstelling tot vorig jaar, toen ze nog in derde afdeling speelden, vraagt KFC De Kempen geen licentie aan. De ploeg uit Lichtaart staat nochtans zesde met 23 punten. “Heel eerlijk? We staan nog altijd op een positie waarin we twee matchen kunnen verliezen en op een degradatieplek komen te staan”, klinkt het bij bestuurder André Buyens.

“En als we winnen? Tja, dan moeten we al beginnen hopen dat andere ploegen punten laten liggen. Nee, het is niet omdat we van Berg en Dal en Ternesse winnen dat we klaar zijn om hogerop te gaan. Want we morsten voor Nieuwjaar met punten tegen Loenhout (2-2), Ranst (2-3) en Vorselaar (1-1).”

Wie kan promoveren en wie speelt er eindronde?

“In principe promoveert de ploeg die kampioen speelt en een licentie op zak heeft”, weet Bart Timmermans, lid van het Competition Department van Voetbal Vlaanderen voor de provincie Antwerpen. “Maar als de leider géén licentie aanvraagt, promoveert de ploeg die het hoogst in de eindstand staat met licentie.”

Interprovinciale eindronde

“De interprovinciale eindronde wordt door zestien ploegen gespeeld. Van elke provincie spelen de drie periodekampioenen. Dit jaar mag Limburg vier ploegen afvaardigen. Daar speelt ook de tweede mee. In Antwerpen is het dus mogelijk dat de nummer twee de eindronde mist als het geen periodetitel pakt.”

“En stel dat er een ploeg de periodetitel pakt zonder licentie, dan mag de ploeg die het hoogst stond in de eindstand met licentie maar zonder periodetitel wél de interprovinciale eindronde spelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lagere reeksen