Wagens die in het midden van het kruispunt moeten stilstaan of auto’s die het hele kruispunt blokkeren. De verkeerssituatie aan de wegenwerken is op z’n minst gezegd onduidelijk.© yjs

Ongelukkig geplaatst verkeerslicht op kruispunt zorgt voor verwarring: “Dit is gewoon onveilig”

Sint-Gillis-Waas -

Door wegenwerken nabij het kruispunt van de Houtvoortstraat met de Gaversstraat en Stationstraat in Sint-Gillis-Waas is er een tijdelijk verkeerslicht geplaatst om het verkeer in de Houtvoortstraat over een rijvak te leiden. Maar dat verkeerslicht in combinatie met de voorrangsregels brengt duidelijk heel wat bestuurders in verwarring. “Vooral de plek van het licht net voor het kruispunt is nogal ongelukkig”, klinkt het bij heel wat buurtbewoners.

Yannick Joos

Begin deze week zijn wegenwerken gestart nabij het kruispunt van de Houtvoortstraat met de Gaversstraat en Stationstraat. Om het verkeer vlot te laten passeren, zijn er verkeerslichten voorzien aan het begin en het einde van die werken. Dat betekent dat het licht ook vlak voor het drukke kruispunt staat gepositioneerd. “Wie van de Stationstraat wil afdraaien richting Houtvoortstraat kan het verkeerslicht pas bijzonder laat zien”, zegt ook Koen Daniëls, fractieleider van oppositiepartij N-VA. “Met als gevolg dat wagens midden op het kruispunt staan bij een rood licht en dat creëert een onveilige verkeerssituatie.”

Voorrang verlenen

Daarnaast zorgt ook de voorrangsregel voor wat onduidelijkheid. Wanneer het licht op groen springt, moeten bestuurders op het kruispunt in de eerste plaats nog steeds voorrang verlenen aan de wagens aan hun rechterzijde die niet in de straat met de lichten willen indraaien. “Daarnaast moeten bestuurders extra ook aandachtig zijn voor voetgangers, want voor zwakke weggebruikers zijn er immers geen verkeerslichten van toepassing”, klinkt het. “Naar alle waarschijnlijkheid is alles wel correct geplaatst, maar dit schreeuwt tegenstrijdigheid.”

Schepen voor Openbare werken Matthias Van Zele (CD&V) bekijkt de situatie aan het kruispunt opnieuw en benadrukt tegelijk dat er wel degelijk signalisatieborden staan voor het kruispunt. “Daarnaast hebben we ook de buurtbewoners per brief geïnformeerd over de werken”, aldus schepen Van Zele. “We proberen steeds zo weinig mogelijk omleidingen te voorzien om zo een vlotte en veilige verkeersdoorstroming te kunnen garanderen.”

De werken zouden ten laatste tegen 28 januari afgerond moeten zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners