In de Weidestraat gaat het om een groot terrein van acht hectaren in woonuitbreidingsgebied.© kma

Onteigeningsprocedure in aantocht om 150 sociale woningen aan Weidestraat te realiseren

Emblem, Ranst -

De gemeente Ranst wil samen met de nieuwe sociale woonmaatschappij 75 sociale huurwoningen en 75 sociale koopwoningen realiseren op een terrein van acht hectaren in woonuitbreidingsgebied aan de Weidestraat in Emblem. De onteigeningsprocedure voor de grond wordt binnenkort opgestart.

Kristin Matthyssen

Oppositieraadslid Roel Vermeesch (onafhankelijke) polste hoe het college de inhaalbeweging op het vlak van sociale woningen wil aanpakken. De voortgangstoets van 2021 was al iets beter dan de voorgaande jaren, maar de gemeente Ranst moet nog een inspanning leveren om het door de overheid opgelegd bindend sociaal objectief te halen.

Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) legt uit dat het de bedoeling is om in de Weidestraat in Emblem sociale 75 huurwoningen en 75 sociale koopwoningen te bouwen. Eerst was het de bedoeling dit samen met de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting en Arro Antwerpen te doen. Maar nu Ranst ingedeeld wordt bij de nieuwe woonmaatschappij Antwerpen Midden Noord - dit is nog geen definitieve naam - liepen de plannen vertraging op. Toch zit er schot in de zaak.

Het enige probleem is dat de gronden in de Weidestraat nog eigendom zijn van de in vereffening gegane sociale huisvestingsmaatschappij Vitare, een dochter van woningbouwer Matexi. “We hebben een bod gedaan op de acht hectare, maar de curator vraagt het dubbel”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “Wettelijk kunnen wij niet hoger bieden, want die maximumprijzen voor gronden voor sociale huisvesting liggen vast. Bovendien kan de curator deze gronden ook niet aan een andere koper verkopen, want ze komen als woonuitbreidingsgebied alleen in aanmerking voor sociale woningbouw. Andere woningbouw staan wij als gemeente niet meer toe in woonuitbreidingsgebied. Vandaar dat er nu eerstdaags een onteigeningsprocedure wordt opgestart.”

De 150 nieuwe sociale woningen komen dus allemaal in Emblem. Millegemveld, een open gebied in het gelijknamige gehucht in Ranst aan het kerkje, wordt dus niet verder ontwikkeld. De oppositie vroeg of dit geen te grote concentratie in Emblem wordt. “In de andere deelgemeenten zijn er ook al sociale woningen”, zegt burgemeester De Ryck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners