De paaltjes vlak naast de fietssuggestiestroken zoals hier in de Processieweg worden waar nodig herbekeken.© kma

Kritiek op veiligheidspaaltjes: “Mensen blijven er met hun fietszakken achter hangen”

Ranst -

Oppositieraadslid Bart Goris (Goesting) stelde in de gemeenteraad vragen over de paaltjes en bloembakken die recent in tal van straten zijn opgedoken. “De eerste dagen zorgde de plaatsing al voor een extra ongeval”, zegt hij. Schepen voor verkeersveiligheid Luc Redig (Groen) legt uit dat het om proefopstellingen gaat die nog bijgestuurd worden.

De verkeersremmers doken op in tal van straten zoals Tulpenlaan, Processieweg, Bremstraat en Dennenlaan. Volgens Goris zijn ze niet altijd even goed zichtbaar. Er zijn ook klachten van bewoners die door de bloembakken niet altijd even makkelijk hun oprit kunnen opdraaien. Fietsers met brede fietszakken klagen dat ze op de fietssuggestiestrook achter de paaltjes blijven hangen. In de Bremstraat zouden de fietsers en auto’s nu echt moeten slalommen tussen de bloembakken.

De bloembakken in de Bremstraat.© kma

Volgens schepen Redig gaat het om snelheidsremmers en werden de opstellingen geplaatst na een verkeersstudie, die bovendien afgetoetst werd tijdens een overleg met buurtbewoners in Den Boomgaard. Alle bewoners uit de straten kregen een bewonersbrief. “De ingrepen zijn nodig om de zone 30 af te dwingen. Je kan niet altijd flitsen. Het gaat om proefopstellingen die aanpasbaar zijn. De evaluatie gebeurt continu, ook via inbreng van bewoners”, legt schepen Redig uit.

De paaltjes op de fietssuggestiestroken staan op sommige plaatsen te dicht en zullen nog verzet worden. Wat de Bremstraat betreft, waren de bewoners zelf vragende partij voor verkeersremmers omdat er te snel wordt gereden. “Waar mogelijk zorgen we dat de fietsers achter de bloembakken door kunnen rijden. We hebben het kleinste type van bloembakken genomen.”

De paaltjes in de Tulpenlaan.© kma

Het zijn wel veel bloembakken in de Bremstraat, vindt Goesting.© kma

 (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners