De leerlingen van de gemeentelijke basisschool Hoogstraten tijdens Europa Xpert in De Warande in Turnhout.© Provincie Antwerpen

Kempense leerlingen scholen zich in De Warande om tot Europese experts

Turnhout, Vosselaar, Mol, Hoogstraten, Weelde -

Tientallen Kempense leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar vormen zich nog tot 27 januari in het provinciaal cultuurhuis De Warande in Turnhout even om tot Europese ministers. In de EUropa Xpert-sessies leren de scholieren de Europese Unie kennen op een interactieve manier.

Bart Van den Langenbergh

Leerlingen uit de gemeentelijke basisschool van Hoogstraten en van het Heilig Graf in Vosselaar beten maandag en dinsdag de spits af tijdens EUropa Xpert in De Warande in Turnhout. De komende dagen zijn ook vijfdejaars en zesdejaars uit de gemeentelijke basisschool Heieinde uit Vosselaar, gemeentelijke basisschool De Verrekijker uit Weelde (Ravels), het Sint-Jan Berchmanscollege uit Mol en uit de vrije basisschool Heilig Graf uit Turnhout aan de beurt.

“Kinderen horen vaak spreken over de Europese Unie of EU zonder echt te weten waar het om gaat. Daarom is het belangrijk dat zij goed geïnformeerd worden over de EU. Zij zijn de toekomst van Europa,” zegt Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor Europese Samenwerking. “EUropa Xpert reikt deze informatie aan op kindermaat. Tegelijkertijd oefenen de leerlingen belangrijke vaardigheden als aandachtig lezen, naar elkaar luisteren, respect opbrengen voor andere meningen en samen op zoek gaan naar een compromis.”

Vluchtelingen

EUropa Xpert is een stoomcursus waarin leerlingen in twee uur tijd de geschiedenis van de Europese Unie, de werking van de EU en de invloed van de Europese wetgeving op hun eigen leven leren kennen. Dat gebeurt op een interactieve manier. De kinderen spelen onder meer een rollenspel en stemmen als vertegenwoordiger van een van de lidstaten mee over een wetsvoorstel in de Europese Ministerraad. Ze buigen zich over een fictief voorstel van de Europese Commissie om het aantal vluchtelingen te verdelen over de landen van de Europese Unie. Daarna krijgen de leerlingen ook nog de kans om mee een begroting op te stellen als Europese parlementsleden.

Daarna worden alle leerlingen ook nog ondergedompeld in de wondere wereld van de kunst met een bezoek aan de jubileumtentoonstelling Oude wijn/nieuwe zakken in De Warande.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners