© GoPlay, Isopix, Arboretum Kalmthout

Vogels tellen met Tine Embrechts of bakstenen kiezen in de Nekkerhal: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Tine Embrechts staat paraat voor Het Grote Vogelweekend en toneelpremière

Hoe staat het met het vogelbestand in Vlaanderen? Onder ambassadeurschap van Tine Embrechts houdt Natuurpunt op 28 en 29 januari de vinger aan de pols tijdens Het Grote Vogelweekend. Deelnemers worden aangemaand om gedurende 15 minuten na te gaan welke vogels neerstrijken in hun tuin. Voor Natuurpunt levert dat waardevolle data op voor het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen. Op de site ontdek je hoe je aan de slag kan om vogels naar jouw tuin te lokken en ze te herkennen. Als Tine Embrechts uitgeteld is, kan ze zich voorbereiden op Perpetuum Mobile. In dat nieuwe theaterstuk blazen de acteurs Gunter (Peter Thyssen), Kaat (Tine Embrechts) en Tom (Bert Verbeke) hun cabaretgezelschap nieuw leven in na de dood van het vierde lid, Quinten (William Boeva). Te zien in o.m. Merksem (1/2), Puurs (3/2), Temse (3/3), Ravels (17/3) en Dessel (18/3).

www.natuurpunt.be, www.garifuna.be

2/Guy Swinnen vindt soul tussen dames

© Koen Bauters

Enkele jaren geleden onderging Scabs-zanger Guy Swinnen een bijzondere transformatie. Omringd door enkele van Belgiës mooiste vrouwenstemmen ontpopte de rebelse rocker zich tot crooner. Dat concept smeekte om een vervolg en dus is er nu een nieuwe versie van Guy Swinnen & the Ladies. In hun nieuwe voorstelling halen Guy en ladies van dienst Isabelle A, Lien Van De Kelder en Nina Babet hun wijde pijpen uit de kast en halen ze de soulkikker in zichzelf naar boven. James Brown en Marvin Gaye wrijven zich in het hiernamaals in de handen. Guy Swinnen & the Ladies 2.0 is vanavond te zien in Mol, en later ook nog in o.m. Oud-Turnhout (16/2) en Merksem (3/3).

www.maandacht.be

3/Stefaan Degand mixt theater met opera

© Frederik Beyens

Hoe verhoudt geweld in de intieme kring zich tot het geweld van de geschiedenis? Lisaboa Houbrechts schrijft en ensceneert een familie-epos dat drie generaties overspant. Vake Poes; of hoe God verdween vertelt het verhaal van een familiale zenuwinzinking. Ze vervlecht fragmenten van de Johannespassie van Bach met eigen teksten en verbindt Bach met volksmuziek. Deze mix van theater en opera wordt gebracht met een indrukwekkende cast acteurs, zangers en kinderen. Op het podium herken je Stefaan Degand, naast acteur ook bariton. Van 1 tot 3 februari in opera Gent en van 9 tot 12 februari in de Bourla.

www.toneelhuis.be

4/Hommages voor Kris De Bruyne

© ISOPIX

Op 3 februari 2021 moest de Vlaamse muziekwereld afscheid nemen van Kris De Bruyne. Nu het coronaspook hopelijk is bezworen, wordt de zanger van Amsterdam en Vilvoorde City geëerd door zijn collega’s met muzikale producties. Op 5 februari is er in De Roma een special, waarbij o.a. Jan De Wilde, Lucas Van de Eynde, Wigbert en Neeka hun parels kiezen uit het rijke oeuvre van Kris De Bruyne. De muzikale leiding van de band is in handen van drummer Klaas De Somer, zoon van Kris. Met (De Bruyne ’t wordt tijd voor een) Prachtig Nieuw Lied doorkruisen Mauro, Clara Cleymans en Jan de Smet vanaf 3 februari met een Kris De Bruyne-hommage het land. Te zien in o.m. Puurs (10/2), Turnhout (11/2) en Lier (25/3).

www.deroma.be, www.garifuna.be

5/In ‘James De Musical’ staan de gasten in de Lotto Arena zelf mee op het podium

Bart Peeters en James Cooke.© GoPlay

In de tv-show James De Musical verraste James Cooke op GoPlay acht BV’s met een musical over hun leven. Het tv-format gaat nu tot driemaal toe live, en wel op 3 en 4 februari in de Lotto Arena. Tijdens dit avondvullend totaalspektakel worden de rollen omgedraaid. Natalia, Bart Peeters, Willy Sommers en Margriet Hermans spelen nu zélf mee in hun eigen hartverwarmende musical. Gastheer James Cooke gaat ook zelf zingen en dansen en vult speciaal voor dit livespektakel zijn cast aan met extra dansers en zangers, maar ook met indrukwekkende decors en ledwalls.

www.teleticketservice.com

6/Arboretum in bloei

Toverhazelaars.© Arboretum Kalmthout

In het Arboretum van Kalmthout bloeien toverhazelaars, ofte Hamamelis, in de herfst of in de winter, ongeacht koude of sneeuw. Ze hebben gele, oranje of rode bloemen op kale takken en verspreiden een krachtig, maar heerlijk zoet parfum. De verzameling toverhazelaars in Arboretum Kalmthout is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudste exemplaren. Een bewegwijzerde Hamamamelisroute leidt je langs de bloeiende toverhazelaars. Onderweg tref je ook andere winterbloeiende planten zoals winterzoet, sneeuwbal of cyclaam. Tot 26 februari staat er elke dag in Arboretum Kalmthout om 14u een gids klaar om je rond te leiden. Op zondag 29 januari kun je een bloeiende tak van je toverhazelaar uit eigen tuin laten meedingen naar de titel van Miss Hamamelis.

www.arboretumkalmthout.be

7/Bib Predikheren swingt op tonen van jazz

Jan Hautekiet.© Frank Abbeloos

In de gebouwen van het voormalige predikheren- of dominicanenklooster en de bijbehorende kloosterkerk in Mechelen zit nu de stedelijke bibliotheek. In Het Predikheren zijn jazzmuziek en vinylplaten een begrip geworden, want in de rekken zitten zesduizend jazzplaten van eind jaren 50 tot begin jaren 90. Tijdens de Vinyl Sunday van 29 januari presenteert radiomonument en muzikant Jan Hautekiet tussen 10.30 en 12u zijn favorieten. Het Predikheren organiseert wel vaker activiteiten met een jazzy ondertoon. Voor zijn Nicolas Thys Trio concerteert de bassist er op 24 februari met saxofonist Jeroen Van Herzeele en drummer Antoine Pierre.

www.hetpredikheren.mechelen.be

8/Advies voor bouwers verstrekt in Nekkerhal

Velen onder ons dromen ervan een eigen huis te bouwen of te renoveren. Wie (ver)bouwplannen heeft, kan van 28 tot 30 januari en van 3 tot 5 februari inspiratie opdoen in de Mechelse Nekkerhal. Tijdens de beurs Wonen stellen zo’n honderd exposanten uit de sector zich voor, terwijl de bezoeker er de jongste woon-trends opsnuift. Op de website kan je per categorie vooraf inlichtingen inwinnen over de exposanten. Tegelijk wordt er op de beurs - in groep of apart - ook advies verstrekt over pakweg renovatiekrediet, de toekomst van de open haard of de kenmerken van een goede aannemer. Interieurarchitecte Kelly Claessens leert je de kneepjes van binnenhuisinrichting.

www.wonen.eu

9/Rosas danst ode aan rozen en Rosa’s

Uit Mystery Sonatas / for Rosa.© Anne Van Aerschot

Muziek en geometrie spelen een centrale rol in het oeuvre van Anne Teresa De Keersmaeker. In Mystery Sonatas / for Rosa worden deze elementen met elkaar verbonden door een symbool: de roos. Tegelijk is er een muzikale verweving met de Rozenkranssonates (1676) van Heinrich Biber. De Keersmaeker confronteert van 1 tot 4 februari in De Singel de vijftien sonates met een nieuwe generatie dansers. Mystery Sonatas/for Rosa is ook een eerbetoon aan verzetsheldinnen: schilder Rosa Bonheur, activisten Rosa Parks en Rosa Luxemburg, De Keersmaekers oud-leerkracht Rosa Vergaelen en Rosa, de klimaatjongere die stierf tijdens de overstromingen in Wallonië vorig jaar.

www.rosas.be

10/Rembrandt als etser in De Reede

De Nederlandse schilder Rembrandt wordt wereldwijd niet enkel geroemd als schilder, maar ook als tekenaar en etser. Doorheen zijn hele carrière ging Rembrandt aan de slag met de etsnaald, waarbij hij dezelfde brede waaier aan onderwerpen omarmde als in zijn schilderijen. Denk aan (zelf)portretten, landschappen, of religieuze en mythologische thema’s. De nieuwe expo Rembrandt – Fotograaf avant la lettre brengt nog tot 22 mei in Museum De Reede (Ernest van Dijckkaai 7) deze onderwerpen in een 80-tal werken samen. Je ontdekt er Rembrandts bijna fotografische kijk op de wereld in een tijdperk lang voor de uitvinding van de fotografie.

www.museum-dereede.com