©  Dick Demey

©  BELGA

©  BELGA

©  Isosport

©  Isosport

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Genk velt hard verdict voor moedig Westerlo: “Reclame voor het Belgische voetbal, alleen niet tevreden over het resultaat”

Racing Genk ligt Westerlo niet. In drie confrontaties dit seizoen probeerde de ploeg van Jonas De Roeck goed mee te voetballen met de competitieleider, even vaak beten de Kemphanen in het zand tegen een efficiëntere tegenstander. “We hebben Genk in problemen gebracht, offensief en defensief.”

Kersten Steurbaut

Het wedstrijdverhaal van Westerlo – Racing Genk leek een blauwdruk te worden van die dramatische avond op 20 oktober in de Cegeka Arena. Een efficiënt Genk legde er toen zes in het mandje van Sinan Bolat. Bij de eerste twee kansen was het in ’t Kuipje opnieuw bingo.

Twee foutjes in de Westelse defensie werden door een hyperefficiënt Genk genadeloos afgestraft. Na zeven minuten kreeg Paintsil de vrije baan op de flank, in het centrum knikte de infiltrerende Ouattara het leer voorbij Bolat. Een droomdebuut voor 22-jarige Ivoriaan die dit seizoen nog maar 47 minuten tussen de lijnen stond.

Halfweg de eerste helft werkte de thuisploeg zich nog meer in nesten. Een te korte terugspeelbal van Tagir leverde Onuachu eerder bijna een vijftiende doelpunt op, maar de Turkse verdediger had zijn lesje duidelijk niet geleerd. Deze keer probeerde hij het leer terug te koppen tot bij Bolat. Paintsil zat er nog tussen en kende geen genade: strak schot in het hoekje en 0-2. Bolat was kansloos.

“Tegen een ploeg als Racing Genk worden zo’n fouten afgestraft”, besefte Jonas De Roeck. “Bij de eerste goal waren we als ploeg niet geconcentreerd genoeg en pikken we de lopende man niet op. De 0-2 komt er na een individuele fout en is vooral zuur voor Ravil (Tagir, nvdr.). Hij speelde verder een goede wedstrijd.”

LEES OOK. Vincent Kompany in het Kuipje om Foster te scouten: Westerlo legde al bod van meer dan 5 miljoen euro naast zich neer

©  BELGA

De 0-2-ruststand was anders ook wel zuur voor Westerlo. Opnieuw voetbalde de ploeg van De Roeck best aardig. Met vlotte combinaties via De Cuyper en in het eerste halfuur twee grote kansen voor Foster. De Zuid-Afrikaan, in de tribunes gevolgd door Vincent Kompany, besloot twee keer op Vandevoordt. “Als je tegen de beste ploeg van België speelt, kan je niet verwachten dat je vier, vijf open kansen creëert, maar met betere keuzes in de eindfase hadden we misschien toch een doelpuntje kunnen maken.”

Die doelpunten vielen wel na rust. De eerste na een “cadeautje” van scheidsrechter Alexandre Boucaut, die na licht contact tussen Cuesta en Van den Keybus de bal op de stip legde. De Cuyper zorgde met zijn vijfde van het seizoen voor de aansluiting. “Als die strafschop tegen mij zou gefloten worden, dan zou ik even zot worden als Wouter vandaag. Maar als ploeg waren we wel goed aan de tweede helft begonnen, met veel druk vooruit. Op die manier was dat doelpunt wel verdiend.”

Drie minuten later kon de wedstrijd helemaal herbeginnen. Met een heerlijk vluchtschot vuurde Van den Keybus de 2-2 voorbij Vandevoordt. Plots wankelde de competitieleider, maar een sterke Vandevoordt hield zijn ploeg recht. Met een goede reflex hield de Genkse doelman Seigers van een derde treffer. Van 0-2 naar 3-2 in minder dan tien minuten, het had zomaar gekund.

©  BELGA

Het werd echter 2-3 na een spektakelgoal van Muñoz. Met een halve omhaal maakte hij het tiende Genkse doelpunt van het seizoen tegen Westerlo. “Een kantelmoment”, aldus De Roeck. “Na de 2-2 sta je voor de keuze: doorgaan of controleren. Dat laatste zit echter in ons DNA en tegen de beste ploeg van België worden individuele foutjes dan genadeloos afgestraft.”

In een dolle slotfase ging Westerlo resoluut op zoek naar de 3-3 en was het nog bibberen voor Racing Genk. Zeker nadat Boucaut de bal een tweede keer op de stip legde toen Dierckx spectaculair tegen de grond ging. De VAR floot hem echter terecht terug: Dierckx trapte tegen de voet van Hrosovsky en bracht zichzelf zo ten val. De Roeck vloekte. “Die eerste strafschop was er geen, daar hadden we geluk. De beslissing van de VAR bij de tweede strafschopfase vond ik erger. Was dit dan een clear error?”

Scoren lukte echter niet meer. En zo leveren drie duels met Racing Genk drie nederlagen op. Een hard verdict voor Jonas De Roeck en co, die zeker dinsdagavond veel meer hadden verdiend. “Of ik tevreden ben? We hebben reclame gezien voor het Belgische voetbal, alleen over het resultaat kan ik niet tevreden zijn.”

LEES OOK. ONS OORDEEL. Gemiddelde scores bij Westerlo, maar ook een buis en een acht op tien

    MEER OVER KVC Westerlo

    MEER OVER VOETBAL